Kastav 7. lipanj 2015.

Svečano obilježen Dan grada Kastva

Svečano obilježen Dan grada Kastva
U Gradskoj loži na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kastva podijeljene su godišnje nagrade i nagrada za životno djelo pojedincima i organizacijama

Veselo je ovih dana na Kastavštini, kao i svake godine 6. lipnja slavi se Dan Grada. Središnji događaj višednevne proslave bila je jučerašnja Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kastva. Uoči sjednice Kastavcima je na trgu zasviralo Glazbeno društvo Spinčići, a sjednicu su otvorili članovi muške Klape Kastav. Na svečanu sjednicu stigli su brojni uzvanici župan Zlatko Komadina, gradonačelnici i načelnici iz riječkog prstena, saborski zastupnici, gosti iz prijateljskih gradova i općina iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 
Kastav veliko gradilište

Gradonačelnik Ivica Lukanović u svom je govoru istaknuo kako su ovakve prigode prilika da se Grad zahvali onima koji su služili svojoj zajednici i istaknuli se svojim radom i društvenim angažmanom. Lukanović je okupljene podsjetio na najvažnija gradska ostvarenja i planove za naredno razdoblje.

“Grad Kastav trenutno je veliko gradilište. U tijeku je gradnja rotora u Belićima i spajanje sa županijskom cestom 233, investicija je to vrijedna 4, 5 milijuna kuna. Velike su investicije u vodoopskrbi i odvodnji, vrijedne 10 milijuna kuna, u tijeku je nadogradnja osnovne škole,” nabrajao je gradonačelnik započete projekte te najavio dugoočekivano uređenje Crekvine za koje je ministarstvo turizma prije desetak dana odobrilo milijun kuna.

Kako je istaknuo gradonačelnik Lukanović, Kastav je jedna od sredina u kojoj broj stanovništva raste i Grad posebnu brigu vodi o najmlađima. Podsjetio je kako su u posljednjih 5 godina kapaciteti u vrtiću povećani od 90 na 220 mjesta, no i to se pokazalo premalo, te će u naredne dvije godine, najavio je, glavna preokupacija gradskih vlasti biti izgradnja novog objekta za predškolski uzrast.

A sve je spremno za izgradnju novog groblja, prema riječima gradonačelnika, bit će to najveći gradski izazov u narednom desetljeću. Za poseban angažman i pomoć oko rješavanja imovinsko pravnih odnosa oko zemljišta na kojem će se graditi novo groblje gradonačelnik je zahvalio kastavskom župniku Franji Jurčeviću i poklonio mu sliku s likom Svete Jelene Križarice.

Svoj govor završio je riječima “Lijepo je biti gradonačelnik grada u kojem žive dobri, proaktivni i složni ljudi, te je sve Kastavce prisjetio na stari kastavski slogan- Složimo se!”
 
Ladislav Šošterić laureat

Najsvečaniji dio sjednice bila je podjela gradskih nagrada koje se svake godine dodjeljuju zaslužnim pojedincima i organizacijama s područja Kastva, kao i nagrade za životno djelo. Zanimljivo, ove godine svi dobitnici su iz kulturnog stvaralaštva.

Ladislav Šošterić dobio je nagradu za životno djelo. Šošterić je rođen 1933. godine u Saršonima i oduvijek je bio iznimno vezan uz rodni kraj. Nakon školovanja u Zagrebu, vratio se u rodnu kuću u Rubešima, a svoj radni vijek proveo je kao likovni pedagog te dugogodišnji scenograf i kreator lutaka u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci. Jedan je od najosebujnijih i najuglednijih slikara Kastavštine koji je brojnim izložbama na najbolji način promovirao svoj rodni kraj. Samozatajan, nesklon promociji, dobitnik je niz uglednih nagrada, a za ovu posljednju rekao je:  “Ovo mi je prva nagrada za životno djelo, a nastojat ću da dobijem i nagradu za životno djelo broj dva.”

To potvrđuje svojim novim slikama velikog formata na temu novih piramida.
 
Godišnje nagrade Ženskoj klapi Kastav i Udruzi Grad Kulture

Ženska klapa Kastva prošle je godine obilježila 20. obljetnicu. Prošla godina nije upamćena samo po zavidnom jubileju nego i po zlatnoj olimpijskoj medalji u kategoriji Folklor na 8. Zborskoj olimpijadi u Rigi te 1. nagrada žirija na 17. Festivalu klapa Istre i Kvarnera u Buzetu. Uz ostale brojne nagrade koje je Ženska klapa Kastav dobila kroz godine svog djelovanja ova ima poseban značaj.

“Meni kao rođenoj Kastavki ova nagrada je izuzetno bitna, sretna samo što je naša zajednica prepoznala kvalitetu i trud jer zaista je puno truda uloženo u naš rad, uspjeh nije preko noći došao,” rekla je Đurđica Zoretić koja je u ime klape primila nagradu. A kako djevojke iz Klape Kastav zvuče i da je nagrada dospjela u prave ruke uvjerili su se uzvanici na svečanoj sjednici na kojoj su izvele dvije skladbe.

Druga godišnja nagrada Grada Kastva dodijeljena je Udruzi Grad Kulture koja je u svojih je 10 godina rada organizirala brojna kulturna događanja. Od 2006. do 2009. godine. Udruga je kao domaćin Festivala hrvatskih i međunarodnih kazališnih amatera u Kastav dovela brojne amaterske glumce, teatrologe, književnike, režisere. Uz to organizatori su brojnih kazališno glazbenih manifestacija, plesnjaka te starih pusnih tanci.

Nagradu je preuzela predsjednica Udruge Božica Zupičić koja se u svom govoru zahvalila svim članovima Udruge, ističući da nagrada nije splet okolnosti nego rezultat predanog rada i usavršavanja.

Svečana sjednica završila je nastupom Antonele Doko, učenice 2. razreda Srednje Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, dobitnice nagrade Moj prvi Music Pub za najbolju mladu pjevačicu 2014. godine u Hrvatskoj.
 
Messer počasni Kastavac

Nakon sinoćnje svečane sjednice Kastav je bogatiji za još jednog stanovnika. Naime odlukom Gradskog vijeća Michael Messer, jedan od vodećih britanskih blues glazbenika koji godinama dolazi i sudjeluje na Kastav blues festivalu postao je počasni građanin Kastva. Svoju nagradu Messer će preuzeti na ovogodišnjem Kastav blues festivalu u kolovozu.