Kastav 30. lipanj 2018.

Svečano otvoren 27. KKL- cijeli Kastav je pozornica

Svečano otvoren 27. KKL- cijeli Kastav je pozornica
Sinoć je otvoreno 27. po redu Kastafsko kulturno leto, a cijeli će Kastav naredna dva mjeseca postati pozornica na kojoj će se izvoditi brojni ovogodišnji kulturni programi.

Kastafsko kulturno leto odavno je izašlo iz gradskih okvira, a nizom domaćih i međunarodnih programa iz godine u godinu privlači sve više gledatelja s cijelog Kvarnera kao i brojne turiste.

Emotivna Lela Margetić

Sinoćnje otvorenje počelo je emotivno. Predsjednica Udruge KKL Helena Ninković Budimlija uručila je počasne članske iskaznice Udruge glumcima Peri Kvrgiću i Leli Margetić. Predstava Stilske vježbe koja ove godine slavi 50 godina izvođenja, na KKL odigrana je nekoliko puta. Posljednji put prije dvije godine kada je Lela Margetić postala počasna građanka Kastva. Lela je po člansku iskaznicu došla osobno te se zahvalila u svoje i kolegino ime.

“Jako sam dirnuta vašim pozivom I ovim činom.U Kastvu se osjećam kao doma, ipak je ovo moj rodni kraj. Treba uložiti puno truda u očuvanje čakavštine, a ovaj festival dugi niz godina to čini I to mi je izuzetno drago. Počašćena sam ovim priznanjem,” rekla je Lela Margetić.
 
KKL je brend

Kastafsko kulturno leto otvorio je gradonačelnik Matej Mostarac. Izuzetno ponosan na ovu manifestaciju ističe kako je ona jedna od najznačajnijih događanja u gradu te čini okosnicu kulture u Kastvu. Posebno hvali organizatore koji imaju bezrezervnu podršku Grada Kastva.

“Udruga KKL primjer je kako Udruge mogu izaći iz svojih okvira i postati brend grada te donositi iznimne rezultate. Pozivam gledatelje da dođu I pridruže nam se u Kastvu koji će sljedeća dva mjeseca postati pozornica”, poručio je na sinoćnjem otvaranju kastavski gradonačelnik.
 
KKL i klape Kastav

Kastafsko kulturno leto svake godine započinje nastupom članova Ženske I muške klape Kastav. Voditelj Klape Saša Matovina ističe kako je Klapa izuzetno vezana uz KKL.

“Nastali smo iste godine i zajedno smo rasli, kaže Matovina. Ženskoj I muškoj klapi Kastav sinoćnji nastup pred Kastavcima bio je ujedno i generalna proba pred nedjeljni odlazak na Svjetsku olimpijadu zborova u Južnoafričkoj Republici”.

Uz Klapu Kastav na otvorenju, koje se zbog najave kiše s Crekvine preselilo pod Gradsku ložu, sudjelovali su i kastavski recitatori i glumci Sven Sušanj, Andrija Frlan, Dora i Vito Jardas te Dean Maslić.
 
Kultura nadomak neba

Ovogodišnji program KKL-a odvija se pod motom Kultura nadomak neba. Tajnica Udruge KKL Hani Mohorovičić Srdoč okupljenima je najavila bogat ovogodišnji program. Niz je tu dramskih I književnih nastupa, dječjih radionica, izložbi, te iznimno bogat glazbeni program. Čakavština, rock, tamburice, harmonike, jazz, klape, gitare, sve to čeka posjetitelje na Kastvu u sljedeća dva mjeseca.

Danas je na programu Kastafskog kulturnog leta na rasporedu Radionica glume koju vodi glumica Olivera Baljak, a koja se nastavlja i sutra pod Gradskom ložom te svečano otvorenje izložbe Milana Marina u Galeriji Sv. Trojca.

Komentari