Kastav 8. travanj 2019.

“Tjedan zdravlja” Kastavcima donosi brojna događanja

“Tjedan zdravlja” Kastavcima donosi brojna događanja
“Tjedan zdravlja”, u sklopu kojeg će se sve do subote u Kastvu održavati brojna događanja, započeo je danas tradicionalnim “Zelenim Kastvom” te savjetovanjima i predavanjima na temu zdravlja srca. 

U sklopu “Tjedna zdravlja”, koji je svečano otvoren danas u kastavskoj Gradskoj vijećnici, do subote će se održavati različiti programi. Grad Kastav na taj se način uključio u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja. 


Najavljen je niz predavanja, preventivnih pregleda, savjetovališta i radionica, kojima se želi ukazati na važnost zaštite zdravlja, prevencije bolesti, ali i usvajanja vještina koje pomažu u očuvanju tjelesnog i mentalnog zdravlja. Danas je tako na Fortici održan tradicionalni “Zeleni Kastav”, kao i savjetovanja, pregledi i predavanja na temu zdravlja srca. 


“Vodimo se mišlju da je prevencija pola zdravlja. Edukacijama možemo podignuti kvalitetu života naših građana”, naglasio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, pozvavši Kastavce da se odazovu i sudjeluju u brojnim programima. 

“Pripremili smo mnogo zanimljivih programa. Želja nam je podići svijest građana o važnosti zdrave prehrane i zdravog načina života i prevenirati bolesti”, rekao je Leon Kunišek, predsjednik Odbora za zdravstvo, socijalnu skrb, ravnopravnost spolova i osobe treće životne dobi.


Ulaganja u zdravstvo

Grad Kastav za programe zdravstva u 2019. iz gradskog proračuna izdvaja 391 tisuću kuna. Kastavcima su dostupni različiti specijalistički pregledi, zdravstvena njega i pomoć u kući bolesnim građanima, programi palijativne skrbi, liječničkih dežurstava, besplatna cjepiva za predškolce, program besplatne prehrane i savjetovališta za prehranu dojenčadi, program specijalističkih lokomotornih pregleda i korektive gimnastike predškolaca i osnovnoškolaca. Kontinuirano se provodi i edukacija trudnica i mladih obitelji. Grad financira i Savjetovalište za djecu, mlade, brak i obitelj, a protekle je godine izrađena “Slika zdravlja Grada Kastva”, koja pruža temelje za planiranje zdravstvenih preventivnih pregleda.  

Satnicu i program događanja u sklopu ovogodišnjeg “Tjedna zdravlja”, koji organiziraju Grad Kastav i Odbor za zdravstvo, socijalnu skrb, ravnopravnost spolova i osobe treće životne dobi, pogledajte OVDJE.