Kastav 12. travanj 2022. TZG Kastav

“Uskrs u Kastvu” oplemenjen baštinom i tradicijom

“Uskrs u Kastvu” oplemenjen baštinom i tradicijom
U Kastvu dolazak najvećeg kršćanskog blagdana, uz različita događanja, oplemenjen baštinom i tradicijom. 

Na Cvjetnicu je kastavska Fortica bila spremna, uređena u prigodno uskrsno ruho. Velikoj pisanici s vizurom Kastva dodana je nova s prikazom Malika, dobrog šumskog patuljka, koju je napravio Zoran Elmagias Drnjević, a oslikao Edi Gustin. Njima su se pridružile i pisanice sa simbolima mira koje su oslikali Fiorellini i Pandice iz Dječjeg vrtića Vladimir Nazor. Tu je i cvjetni proljetni foto punkt s najljepšim pogledom na Kvarner.  


Za Veliki tjedan organizatori su pripremili radionice za najmlađe. U četvrtak, s početkom u 17 sati, pod Ložom počinje dječja kreativna radionica oslikavanja pisanica, zečića na stalku i raznih proljetnih ukrasa. 

U subotu od 11 sati nakon okupljanja pod Ložom kreće  potragu za pisanicama po ulicama stare kastavske jezgre. Do pisanica će sudionici stići tražeći interesantne poruke i rješavanjem zagonetki. 


Na Uskrsni ponedjeljak pod Ložom u 10 sati počinje uskrsni doručak, a posjetitelje čekaju tradicionalne uskrsne delicije: kuhanu šunku, pogaču, jaja, luk i degustaciju kastavske belice. U 15 sati kreće vođena šetnja po kastavskoj šumi, Malikovim putima i kastavskoj jezgri uz vodiča Radovana Brnelića.