Kastav 22. srpanj 2019.

Vrijeme je za Jerry Ricks Blues Festival

Vrijeme je za Jerry Ricks Blues Festival

Ovog četvrtka, 25. srpnja, kreće premijerno izdanje “Jerry Ricks Blues Festivala”, koji će na deset lokacija okupiti gotovo 30 izvođača, kroz 11 dana koliko će trajati. 

Festival koji se održava u čast Philadelphia Jerry Ricksa, ispunit će svaki kutak našeg kraja bluesom, ali i fantastičnom atmosferom koja je i do sada krasila Kastav blues festival te B&D, odnosno Opatija riviera blues festival, po čemu su ovi glazbeni festivali i prije fuzioniranja u jedinstvenu priču bili prepoznati i izvan granica Lijepe naše. 

Zagrijavanje u Klani, start u Mošćeničkoj Dragi

Nastup Riccarda Staraja & Midnight blues banda i Damira Halilića Hala u Klani, 25. srpnja, svojevrsno je zagrijavanje za početak festivala koji samo dan kasnije, 26. srpnja, počinje u Mošćeničkoj Dragi. 

Čast da otvori festival pripala je američko- hrvatskoj kombinaciji, a na pozornici u draškom portu zasvirat će Adrian Byron Burns & Telefon blues band te Supercover band koji će se predstaviti s The Blues Brothers Projectom.  

Brseč, Mošćenice, Ičići i Lovran

Talijanski Harlem Blues Band i američko-mađarska kombinacija EB Davis & PMD blues band, nastupit će u Brseču 27. srpnja, dok će Cotton Pickersi iz Srbije i Davide Lipari and the Blue cats s Muddy Waters Projectom koji nam dolaze iz Italije svirati u Mošćenicama 28. srpnja. 

Anita Camarella & Davide Facchini Duo iz Italije te band The Highlanders iz Srbije premijerno će nastupiti u Ičićima 29. srpnja, dok će lovransku publiku dan kasnije u festivalsku večer uvesti Atsuko Chisaka & Bluesy iz Japana, nakon kojih nastupa Zoran Majstorović organ trio (HR/USA) te Khalif Wailin Walter Blues Band (USA/IT). 

Ika, Matulji i Opatija

Uvijek raspoloženu publiku u Iki, posljednjeg dana u srpnju, zapalit će austrijski band Stratitis blues trio te izvrsni domaći Grapevine Babies. 1. kolovoza blues se svira u Matuljima, a nastupaju The Gamblersi iz Srbije i Edi East Trance Blues. 

O životu i radu Philadelphia Jerry Ricksa, u čiju čast i festival nosi ime, snimljen je i dokumentarni film “Črni Kastavac” (in memory of Jerry Ricks), autora Igora Modrića, koji će biti prikazan na Ljetnoj pozornici 2. kolovoza kao uvod u izvrsnu koncertnu večer na kojoj će nastupiti Lela & Joe Kaplowitz Blues Band te Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band s Janis Joplin Projectom kojim ćemo obilježiti 50. godina od festivala Woodstock. 

Veliko finale u Kastvu

Posljednja dva dana festivala rezervirana su za veliko koncertno finale premijernog izdanja Jerry Ricks Blues Festivala u kojem će sudjelovati Michael Messer u ulozi posebnog gosta. Tako će 3. kolovoza na kastavskoj pozornici nastupiti Wacky Blues Profesors iz Slovenije, Damir Halilić- Hal te glavna ovogodišnja gošća Ana Popović koja sa svojim bandom dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država. 

Posljednjeg dana festivala, 4. kolovoza, Aretha Franklin tribute band iz Italije odat će počast kraljici soula, dok će gosti iz Velike Britanije Patsy Gamble i Keith Thompson Band spustiti zastor na ovogodišnje izdanje Festivala. 

Najveći blues festival u regiji

“S obzirom na broj izvođača i lokaciju, bili smo slobodni uzeti si predznak, najvećeg blues festivala u Hrvatskoj, iako bi ja tu priču još proširio, jer u ovom djelu Europe, u ovom trenutku ovako velikog festivala koji intenzivno traje 11 dana- nema. Pohvalio bih suradnju svih jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica, kako načelnika i gradonačelnika, tako i direktorica Turističkih zajednica”, istaknuo je Riccardo Staraj umjetnički voditelj Festivala i načelnik Općine Mošćenička Draga te apostrofirao da je izuzetno zadovoljan što se napokon oformila mreža pozornica u našem kraju.

Zadovoljstvo učinjenim nije skrivao ni Damir Halilić Hal, također umjetnički voditelj Festivala, ali i svjetski renomirani gitarist koje će se ove godine publici predstaviti na dvije lokacije- u Klani i Kastvu.

U čast Jerryja Ricksa

“Moram izraziti svoje zadovoljstvo da smo uspjeli, u programskom i organizacijskom smislu na jednom vrhunskom nivou, posložiti ovaj Festival, za koji se nadam da će dobro zaživjeti pogotovo što se radi o fantastičnoj priči i autohtonom blues glazbeniku koji je došao, i u Hrvatskoj, tj. u našem kraju proveo posljednji period svog života, gdje se stvorila ljubav Jerryja i našeg kraja. Njemu u čast je nastao Kastav blues festival koji se širio na riječki prsten, dok je Riccardo napravio izvrsnu priču na Opatijskoj rivijeri, a ove godine sve smo zaokružili u ovu sjajnu priču”, dodao je Damir Halilić Hal, umjetnički voditelj Festivala

Organizatori ističu da ovo nije samo vrhunski glazbeni festival, već i sjajan turistički proizvod koji može samo rasti, koji ostvaruje noćenja, koji nudi kvalitetnu glazbu, koji uključuje turiste u izvedbe i koji mami posjetitelje da upravo zbog svega navedenog provedu odmor u našem kraju.

Slobodan ulaz

“Festival nema samo koncertnu dimenziju već i edukativnu. Ove godine smo stavili projekciju filma Igora Modrića, a svaki koncert će biti popraćen i s video artom. Festival neće biti samo uživanje u glazbu, već i u video formi, što znači da će to biti jedan zavidan umjetnički spoj. Pozivamo publiku da nam se pridruži te da uživaju u programu i lokacijama, pogotovo što je ulaz besplatan. Nadam se da će publika uživati. Dođite i podržite nas, u nadi da ćemo kroz nekoliko godina na pozornicama diljem Liburnije i Kastva moći ugostiti velika blues imena”, rezimirao je Staraj.

Program festivalla možete pogledati OVDJE, a za kraj dodajmo da je ulaz slobodan te da svi programi počinju u 21 sat.