Kastav 5. studeni 2018.

“Zakantajmo kako su nas vadili” u Kastvu

“Zakantajmo kako su nas vadili” u Kastvu
Nakon uspješnog nastavka provedbe programa škole tradicijskog pjevanja “Zakantajmo kako su nas vadili” i gostovanja na Drenovi, Ženska i Muška klapa Kastav će sutra, 6. studenog, s početkom u 17:45, gostovati u Osnovnoj školi Milan Brozović u Kastvu.

Druga je ovo godina za redom kako Kastavke i Kastavci u osnovnim školama Primorsko- goranske županije nastupaju s ovim edukativnim programom, koji je namijenjen učenicima starijih razreda te u vidu interaktivnog školskog sata prenose znanja o temeljnim značajkama sviranja i pjevanja na istarskoj ljestvici te klapske pjesme, povijesnom razvoju klape i klapskog pjevanja, kao i općenita znanja o ljudskom glasu i višeglasnom pjevanju.

Ženska i Muška klapa Kastav, koje djeluju kao sekcije Udruge Kanat- Kastav, osmislile su program kojemu je cilj poticanje zanimanja mladih generacija za vrijednu tradicijsku kulturu. Njime se ujedno želi dati doprinos sustavnom podučavanju te otkrivanju zakonitosti, posebnosti i jedinstvenosti glazbene baštine nastaloj na temeljima čakavštine kojom se govori duž čitave obale Jadrana- od našeg zavičaja, na njegovom sjevernom dijelu pa sve do Dubrovnika na njegovu krajnjem jugu.

Nastupima u osnovnim školama diljem Primorsko- goranske županije članice i članovi kastavskih klapa nastoje svoje dugogodišnje iskustvo, stečeno znanje i ljubav u očuvanju naše bogate kulturne baštine predstaviti najmlađima, ne bi li se na taj način dodatno potaklo njihovo zanimanje za aktivno sudjelovanje u očuvanju našeg vrijednog tradicijskog nasljeđa. Prenošenjem stečenih znanja, vještina i iskustva na mlađe generacije, moguće je osigurati kontinuitet razvoja, ali i daljnje očuvanje onoga što smo preuzeli iz kulturne riznice od naših starih. Naša obaveza po ovom pitanju je tim veća jer su pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici i klapska pjesma, ti dragulji našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Program Zakantajmo kako su nas vadili sufinanciran je sredstvima Grada Kastva i Primorsko-goranske županije, a uoči ove školske godine predstavljen je i na Županijskom stručnom vijeću učitelja Glazbene kulture Primorsko- goranske županije, koje je krajem kolovoza održano u Područnoj školi Eugen Kumičić u Mošćeničkoj Dragi.

Komentari