Kostrena 14. lipanj 2015.

Umjetnici ukrasili Trg Sv. Barbare

Umjetnici ukrasili Trg Sv. Barbare
Više od stotinu umjetnika, profesionalaca i amatera, stvaralo je na Trgu Svete Barbare u Kostreni, u sklopu 12. Međunarodne umjetničke kolonije. 
 
Na kostrenskoj su umjetničkoj koloniji sudjelovati mogli svi, profesionalci i amateri. Sudionici su dobili priliku izložiti neograničen broj radova. Što se natječaja tiče likovnjaci su mogli prijaviti dva gotova rada i dva rada koja su izradili na licu mjesta. Keramičari su s druge strane, iz praktičnih razloga, prijavljivali samo gotove radove.
 
Stotinjak je sudionika prijavilo dvostruko više radova, a najbolje je birao stručni žiri u sastavu: Marinka Premuš, Ankica Bijelić i Boris Roce.
 
Nagrađeni najbolji radovi
 
Najuspješniji među profesionalcima, što se gotovih radova tiče, bio je Željan Pavić s akrilom “Ispod površine”, koji je autoru donio i nagradu od 2 tisuće kuna. U amaterskoj konkurenciji prvo mjesto i tisuću kuna osvojio je Josip Grce s akrilom “Pejzaž”. 
 
Od profesionalnih  radova koji su nastali ovog vikenda na Trgu Sv. Barbare najboljim je proglašena “Mladost”, ulje na platnu Petra Đakulovića, koji je također osvojio 2 tisuće kuna. Tisuću kuna i prvo mjesto u amaterskoj konkurenciji pripali su Emi Vukonić za akril “Bakar”.
 
Posebne pohvale dobili su Irena Ostojić i Anto Jonjić, odnosno Kristijan Dubravčić i Barbara Cetina, dok je posebna nagrada organizatora, u vrijednosti od 500 kuna, dodijeljena Siniši Popoviću. 
 
U keramici je prvu nagradu i 2 tisuće kuna osvojila Dijana Trtanj, dok je nagrada za drugo mjesto, zajedno s tisuću kuna, pripala Jagodi Grgurić.
 
Vedrana Franolić dobila je posebnu pohvalu, dok je posebna nagrada organizatora i 500 kuna, dodijeljena Nadji Lesnjak. Elda Čekada osvojila je priliku da u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Barbara organizira izložbu.
 
Spomenuti svakako treba i “male” umjetnike. Naime, subota je bila rezervirana za Dječju likovnu radionicu, na kojoj je sudjelovalo tridesetak mališana, a nagrađena su tri najbolja rada.
 
12. Umjetničku koloniju, u sklopu manifestacije “Dobrodošlica ljetu”,  zajedničkim su snagama organizirale Likovna udruga Veli pinel i Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali, uz pomoć Općine Kostrena, koja je osigurala nagrade.