Kostrena 18. svibanj 2022. K.V.

Atraktivni program za najmlađe ovog vikenda u Kostreni

Atraktivni program za najmlađe ovog vikenda u Kostreni
Najavljen zanimljiv dječji program koji će se pod pokroviteljstvom Općine Kostrena i PGŽ ovog vikenda održati u Kostreni

Turistička zajednica općine Kostrena u suradnji s Društvom sportske rekreacije Kvarner organizira prvi Kostrena kids' outdoor- zanimljiv dvodnevni program za djecu od 4 do 14 godina pod nazivom “KaKaO”. 

Kostrenski načelnik Dražen Vranić istaknuo je kako je cilj Općine Kostrena, koja je dobila i prestižan status- Općina prijatelj djece, omogućiti najmlađima sve što im je potrebno za razvoj i sretno djetinjstvo. 


“Veselimo se jer nas očekuje jako zanimljiv program, koji u početku nije bio zamišljen kao dvodnevni. No, tvrtka Arctic ponudila nam je rolalište koje smo objeručke prihvatili i odlučili da naše događanje ipak traje dva dana. Sigurna sam da će Kostrena kids' outdoor postati omiljeno događanje za djecu i roditelje i postati tradicionalno”, rekla je Belma Džomba, direktorica TZO Kostrena.

“Program je namijenjen djeci od 4 do 14 godina i uistinu će svatko pronaći nešto za sebe”, poručila je Barbara Gržetić, predsjednica Društva sportske rekreacije Kvarner, najavivši mogućnost organiziranja sličnih događanja diljem županije. 

Program će se održavati u subotu i nedjelju, 21. i 22. svibnja, ispred Sportske dvorane Kostrena te su sve aktivnosti besplatne za sudionike.


Kostrena kids’ outdoor je dvodnevna manifestacija posvećena djeci, njihovom motoričkom, kreativnom i mentalnom razvoju i zdravlju i približiti im aktivnosti i načine aktivnog provođenja slobodnog vremena s vršnjacima. U zadnje dvije godine djeca su zbog pandemije puno vremena provodila usmjerena na televiziju, računala i telefone, a manje se kretala i boravila na otvorenom. Život “na distanci” i u virtualnom svijetu uvelike je utjecao i na njihovu socijalnu interakciju. Ovim projektom želi se pridonijeti raznovrsnosti sadržaja za najmlađe i njihovoj aktivnoj participaciji u zajednici. Odabranim sportskim aktivnostima i zanimljivim vođenim radionicama cilj je razvijati i usavršiti njihova biotička motorička znanja i sposobnosti, a važnost takvog projekta prepoznali su i sponzori INA i JGL. 


Program prvog kostrenskog outdoor festivala za djecu počet će rolanjem u Rolly parku tvrtke Artcic. Kostrenjani i njihovi gosti moći će ovog vikenda uživati u rolanju na poligonu površine 250 četvornih metara te posuditi role ukoliko nemaju vlastite. Nedjeljni program otvorit će zabavni cirkuski show, a program se nastavlja brojnim zanimljivim radionicama, od sportskih preko ekoloških, kreativnih pa do speleoloških i cirkuskih kroz koji će publiku voditi Dražen Turina- Šajeta, dok će za glazbeni ugođaj biti zadužen DJ Voljen Korić.


Žonglerski kutak nudit će mogućnost isprobavanja raznih tehnika žongliranja dok će u kreativnom kutku će oslikavati medalje te naučiti izraditi loptice i poi trakice. U ekvilibrističkom kutku moći će se okušati u vožnji monocikla ili hodati na štulama. U Čitaonici će djeca čuti poučnu priču od psu Flegiju kroz koju će se upoznati s obavezama i odgovornostima vlasnika pasa,  zaštitom životinja, ulozi komunalnog redara i odgovarajućem postupanju kod pronalaska psa. Slikovnicu je izdala Koordinacijska radna skupina za zaštitu životinja PGŽ- “KRAS”. STEAM radionica ponudit će zanimljive eksperimente dok će se kroz speleološku radionicu upoznati s istraživanjem podzemlja. U JGL Zelenom kutku djeca i roditelji moći će zasaditi biljku te tako doprinijeti čišćem zraku, te izrađivati nakit i okvire za fotografije od “otpada“.


Kostrenski ugostitelji će se pobrinuti za okrjepu za vrijeme i nakon provedenih aktivnosti. Sve informacije o programima mogu se pronaći na Facebook stranici Kostrena kids’ outdoor- KaKaO kao i mrežnoj stranici.