Kostrena 26. veljača 2021.

Blagoslovom otvoren novi dio groblja u Kostreni Sv. Luciji

Blagoslovom otvoren novi dio groblja u Kostreni Sv. Luciji

Završen je kapitalni općinski projekt proširenja groblja u Kostreni Sv. Luciji, vrijedan 7,5 milijuna kuna, čime je dobiveno 579 novih ukopnih mjesta uz dodatnih 15 do 18 mjesta u općem polju

Na novom dijelu groblja u Kostreni Svetoj Luciji održana je prigodna svečanost uz blagoslov novog dijela groblja kojeg je predvodio kostrenski župnik vlč. Ivan Stošić, čime je označen završetak velikog i značajnog projekta za Kostrenu.


 "Za razliku od puno drugih mjesta, Kostrena već nekoliko godina ima pozitivan trend kretanja stanovništva što zahtijeva i pojačani komunalni razvoj mjesta, u što spadaju i groblja.. Ovim zahvatom osigurali smo dovoljan broj ukopnih mjesta za duži vremenski period, a planiramo proširiti i drugo kostrensko groblje u Sv. Barbari", istaknuo je općinski načelnik Dražen Vranić. 

Uz načelnika Vranića i pročelnika Odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Daria Modrića, događaju su prisustvovali predsjednik Općinskog vijeća Općine Kostrena Dražen Soldan i direktorica KD Kostrena Sonja Hladnik.
 

Završetkom projekta vrijednog 7,5 milijuna kuna, Kostrena je dobila 579 novih ukopnih mjesta te dodatnih 15 do 18 mjesta u općem polju. Novi dio groblja ima 71 grobnicu s 3 ukopna mjesta, 61 grobnicu sa 6 ukopnih mjesta, kolumbarijski zid sa 60 mjesta (s pretincima za 4 i 8 urni) i zajedničku grobnicu s već spomenutih 15 do 18 ukopnih mjesta, smještenih na površini od 1.800 četvornih metara. 

U prvoj fazi projekta 2018. godine izgrađeno je parkiralište s kojeg se stubištem pristupa novom dijelu groblja i internom putu unutar starog groblja koji vodi prema mrtvačnici. Sporedni, odnosno servisni ulaz nalazi se na istočnoj strani dograđenog dijela i spaja se na glavni put koji vodi do mrtvačnice i omogućuje pristup transportnim kolicima do svih grobnih mjesta. Pomoću rampe pristup groblju omogućen je i osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.


Prošireni prostor groblja hortikulturno je uređen u skladu s ostatkom groblja. Unutar dograđenog dijela groblja postavljeno je 6 kamenih klupa i formirano nekoliko "otoka" s tekućom vodom i posudama za otpad. U sklopu radova izvedena je i dekorativna rasvjeta.

Kako bi se premostio nedostatak grobnih mjesta i period do završetka radova na proširenju groblja, dodatnim je ulaganjem početkom 2020. godine na prostoru koji je bio predviđen za izgradnju grobnica većih dimenzija, izgrađeno 5 četverostrukih, 10 dvostrukih i 5 jednostrukih grobnih niša te 32 pretinca za urne.


Grobljem će upravljati KD Kostrena koje je uz suglasnost Općine Kostrena formiralo cijene za korisnike u skladu s kategorizacijom i veličinom grobnih mjesta. Mještanima će na korištenje na neodređeno vrijeme uz naknadu, biti ponuđeno 65 grobnih mjesta i to 35 grobnica s po 3 ukopna mjesta, 30 grobnica s po 6 ukopnih mjesta, 8 pretinca za 4 urne i 2 pretinca za 8 urni, dok će preostala mjesta biti namijenjena za naknadno ustupanje na trajno ili privremeno korištenje, u okolnostima kada nastupi smrtni slučaj, a obitelj nema osigurano ukopno mjesto.

Cijena grobnice s 3 ukopna mjesta iznosit će 25 tisuća kuna, cijena grobnice sa 6 ukopnih mjesta bit će 40 tisuća kuna, dok će veći pretinac za urne iznositi 8 tisuća kuna, odnosno 5.650 kuna manji.


Javni poziv u kojem će biti navedeni uvjeti i način na koji će mještani moći dobiti grobnice na korištenje  na neodređeno vrijeme uz naknadu, bit će objavljen u drugoj polovici ožujka, a bit će otvoren dok bude raspoloživih grobnica i pretinaca za urne.