Kostrena 23. svibanj 2015.

Boje i oblici na dječji način

Boje i oblici na dječji način
Neki od budućih kostrenskih umjetnika i umjetnica svoje su prve korake možda napravili danas u staroj školi na Trgu Sv. Barbare. 
 
Na radionici “Kreativno dječje stvaralaštvo”, koja se sedmu godinu za redom održala u Kostreni, sudjelovalo je dvadesetak djece. S malim su umjetnicima radili članovi Likovne udruge „Veli pinel“, odnosno Keramičarske udruge „Vali“ te stručni voditelj. 
 
“Djeca pokazuju veliki interes za slikarstvo i glinu. Trudimo se pokazati im razne oblike likovnog stvaralaštva. Jedan zajednički rad, vrlo interesantan i nadamo se da će se projekt nastaviti,” rekla je Ankica Bijelić, predsjednica Likovne udruge Veli pinel.
 
Najbolji radovi su nagrađeni, a druženje se, po završetku radionice, nastavilo uz izložbu i zakusku.
 
“Kreativno dječje stvaralaštvo” svojevrsna ja najava Dječje likovne radionice, koja će se održati sredinom lipnja, u sklopu 12. Međunarodne likovne kolonije. Kolonija se, također na Trgu Sv. Barbare, održava pod pokroviteljstvom Općine Kostrena.
 
Zanimljivo, kostrenski Veli pinel ove godine slavi veliki jubilej, dva desetljeća rada.
 
Veli pinel
 
Kao Likovna udruga "Veli pinel" iz Kostrene službeno djeluje od 2002. godine, pod stručnim vodstvom prof. Josipa Deranje, odnosno Ivana Penzeša- Nadalova. Broj članova je u stalnom porastu, a udruga trenutno broji 50-ak entuzijasta. Spomenuti svakako treba i mlade nade, "Mići pinel”, koji djeluje u sklopu udruge.
 
Članovi udruge posebno su ponosni na brojne nagrade i priznanja, kako sa skupnih, tako i sa samostalnih izložbi i kolonija. Veli pinel prepoznat je i van hrvatskih granica. Članovi udruge posebno se ponosne sudjelovanjem na prvoj Međunarodnoj ženskoj koloniji Bila 2009, kojoj je cilj, prema UNESCO konvencijama, očuvati kulturnu baštinu i različitost kulturnog izričaja, putem stvaralaštva žena.  
 
Udruga ima stalne postave izvan Kostrene, a sudjeluje i na brojnim humanitarnim akcijama i aukcijama.