Kostrena 3. prosinac 2019.

Brojna događanja u Kostreni od Sv. Barbare do Sv. Lucije

Brojna događanja u Kostreni od Sv. Barbare do Sv. Lucije

Kostrenjane i njihove goste očekuju brojna kulturna, humanitarna, sportska, gastronomska i glazbena događanja, pokazujući bogatstvo društvenog i kulturnog života Kostrene. Program su predstavili načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena Sandra Svetić i članica Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Vesna Valenčić.

Događanja okupljena pod zajedničkim nazivom “Od Svete Barbare do Svete Lucije”, simboliziraju dva velika blagdana u čast svetica po kojima su dvije kostrenske župe dobile ime- Župa sv. Barbare i Župa sv. Lucije. Barbarina i Lucina bit će obilježene svetim misama i različitim programima, a između njih održat će se zanimljive izložbe, koncerti, promocije. Na dan sv. Nikole Kostrena slavi Dan Općine kojeg će obilježiti Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Kostrena, na kojoj će nagrade i priznanja dobiti istaknuti mještani Kostrene. 


U čast sv. Nikoli na trgu ispred Sportske dvorane Kostrena, u subotu 7. prosinca održat će se Mikulna, središnji prosinački događaj u kojem sudjeluje čitava zajednica. Ovaj privlačan glazbeni i gastronomski doživljaj i ove će godine oživjeti stari običaj Kostrene- “sajanje”, prikupljanje pomoći za potrebite kao posebno zanimljiv djelić njezine bogate pomoračke povijesti. Nekada su to bili pomorci, a kroz Mikulnu će se prikupljati sredstva za novi knjižnični fond Osnovne škole Kostrena. 

Program Mikulne počinje u 14 sati na trgu ispred Sportske dvorane Kostrena. Uz sudjelovanje kostrenskih udruga, škole i vrtića, u proslavi Mikulne Kostrenjanima će se pridružiti prijatelji iz slovenske Općine Selnica ob Dravi. Male i velike posjetitelje očekuje pregršt zabave i bogata gastro ponuda uz kuharski show Kristiana Kozmića, dok će središnji dio programa biti zanimljiv prikaz sajanja u kojem će sudjelovati članovi Bratovštine sv. Nikole i plesna skupina Ri Dance, kao uvod u paljenje blagdanske rasvjete i vatromet koji će obasjati nebo nad Kostrenom. 


U 20 sati u Sportskoj dvorani Kostrena nastupit će istinska diva hrvatske glazbene scene Vanna i njezina gošća Mia Negovetić u organizaciji Udruge Narodna čitaonica Kostrena i Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena. Nakon koncerta druženje se nastavlja na After Partyu Mikulne uz grupu Fortunal. Ulaznice za koncert mogu se kupiti putem sustava mojekarte.hr i njihovim prodajnim mjestima u Kostreni i Rijeci; KD Kostrena (Sportska dvorana), Dallas Records (Splitska ulica), Foto Revija (Užarska ulica) i Caffe bar Nad Urom (Robna kuća Korzo). Cijena ulaznice iznosi 50 kuna. 

Turistička zajednica Općine Kostrena i ove će godine birati najljepšu božićnu okućnicu. S početkom blagdana i Kostrena poput mnogih drugih mjesta odijeva blagdansko ruho, a takvom ozračju pridonose i mnogi mještani uređenjem svojih kuća i okućnica božićnim dekoracijama, čineći Kostrenu ljepšom i uređenijom. S namjerom da se dodatno potakne mještane na blagdansko uređenje, pokrenut je izbor za “Najljepšu božićnu priču”, a svi koji se žele prijaviti to mogu učiniti do 18. prosinca nakon čega će komisija obići sve prijavljene lokacija i na završnom događanju 20. prosinca u 19:30 sati u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji proglasiti pobjednika.