Kostrena 14. svibanj 2015.

Ćutin Ča

Ćutin Ča
U sklopu 9. Čakavskih susreta, koji su počeli u ponedjeljak, jučer je red došao na osnovnoškolce iz Kostrene i okolice, koji su napunili Narodnu čitaonicu Kostrena Sv. Lucija. 
 
U odličnoj atmosferi večer pod nazivom “Ćutin Ča” otvorili su učenici Osnovne škole Kostrena, nakon čega su pozornicu prepustili vršnjacima iz Kraljevice, Dražica, Crikvenice, Čavala, Selca, Bakra, Triblja, Rijeke i Novog Vinodolskog. 
 
“Čakavski susreti već su postali tradicija. To je jedna posebna manifestacija, jedinstvena na našem području po svom programu, ali i broju sudionika. Naime, tijekom pet dana na susretima nastupa preko 300 učesnika. Manifestacijom katedra promiče čakavsko stvaralaštvo u pjesmi, plesu, govornoj riječi i običajima. Sve u svrhu očuvanja naše čakavske besede koju svi volimo,” naglasila je Anđelka Rasol, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Kostrene.
 
Program je, u ponedjeljak, počeo novom predstavom Dramske kumpanije Katedre čakavskog sabora Kostrene - “Oštarica Marijeta”. Priredbu je, prema izvornoj komediji Carla Goldonija- „Gostioničarka Mirandolina”, pripremio Denis Brižić,  muziku je izabrao Sven Jelović, za scenu se pobrinula Aleksandra Ana Buković, a za kostime Ada Skroče. A kako izgleda kostrenska verzija Gostioničarke Mirandoline publici su pokazali: Ana Rendić, Jasna Suzanić Karninčić, Igor Rubinić,Matko Karninčić, Juraj Karninčić,  Vjekoslav Bakašun, Jana Ažić i  Anja Pilepić.
 
Utorak je pozornica Narodne čitaonice Kostrena sv. Lucija bila rezervirana za najmlađe. Publici su se predstavili domaćini, Dječji vrtić Zlatna ribica, ali i njihovi gosti iz: Rijeke, Opatije, Matulja, Viškova, Bakra, Škrljeva, Kraljevice i Čavala.
 
“Naročito su nam važni osnovnoškolski i vrtićki programi jer to je, nadamo se, garancija da će naša čakavština i dalje živit,” naglašava Rasol.
 
Danas “Na perili”
 
U 20 sati u Kostreni danas gostuje Dramska sekcija Kulturno- umjetničkog društva Bribir s predstavom “Na perili”, koja govori o mjestu na kojem su žene prale odjeću, a na kojem se o svemu i svakome sve doznalo. Igrokaz je napisala Kate Grgurić, a na scenu ga je postavila Suzana Šestak.
                        
Posljednjeg dana 9. Čakavskih susreta na rasporedu je Pjesnička večer “Pod lumbrelun kolajnicu si mi obećal”, koja se održava u sklopu katedrinog jednomjesečnog programa “Va stihu i kamik cvate”. Nastupit će Vjekoslava Jurdana i Jasna Gržinić, uz pratnju pijanistice Jelene Tihomirović i flautista Metoda Sironića.                     
 
Čakavske susrete organizira Katedra Čakavskog sabora Kostrene, uz pokroviteljstvo Primorsko- goranske županije, Općine Kostrena i INA rafinerije.