Kostrena 5. travanj 2019.

Edukacija za iznajmljivače održana u Kostreni

Edukacija za iznajmljivače održana u Kostreni

Uoči početka glavne turističke sezone Turistička zajednica Općine Kostrena već tradicionalno organizira zanimljive i korisne programe edukacije za kostrenske iznajmljivače kao i one koji će se tek odlučiti na poduzetnički pothvat, s namjerom što boljeg informiranja o zakonskim odredbama, obvezama i pravima ponuditelja usluga u domaćinstvu. 

Program edukacije organiziran je u dvije radionice, održane u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, pod vodstvom edukatorica Meri Čizmić Kraljević i Sanja Delin iz Savjetovališta za obiteljski smještaj tvrtke Interligo.  

Na samom početku, sudionicima programa obratila se direktorica TU TZO Kostrena gđa. Sandra Svetić i izrazila zadovoljstvo konstantnim porastom broja privatnih iznajmljivača i kvalitetom smještajnih kapaciteta na području Kostrene. Ulaganjima u različitu turističku infrastrukturu poput biciklističkih staza te uređenja i opremanja plaža kao i pokretanjem različitih manifestacija, TZ i Općina Kostrena žele potaknuti ostvarenje punog turističkog potencijala Kostrene.

Radionice su bile tematski podijeljene u dvije cjeline. U prvom dijelu sudionici su dobili korisne savjete o tome kako u 10 koraka postati uspješan iznajmljivač, odnosno koja su to pravila koja je potrebno slijediti za uspješnu sezonu, manje troškove, veći broj rezervacija, više cijene i veću dobit.

Dio kojeg se svi iznajmljivači najviše pribojavaju je administracija obiteljskog smještaja pa se drugi dio radionice odnosio upravo na zakone i propise koji se na privatne iznajmljivače primjenjuju, na pravilno ispostavljanje računa, na primjere kako izraditi cjenik ili se prijaviti u sustav e- Visitor te o plaćanju PDV-a i razlozima za ulazak u sustav PDV-a.  Po završetku izlaganja otvorena je rasprava i mogućnost da iznajmljivači kroz konkretna pitanja dobiju dodatne informacije. Pedesetak sudionika dobilo je certifikat Apartman plus i primjerak specijaliziranog časopisa za male iznajmljivače istoimenog naziva.