Kostrena 6. lipanj 2017.

Feralić- da se kostrensko “ča” ne pozabi

Feralić- da se kostrensko “ča” ne pozabi
Prva kostrenska slikovnica čakavskih pjesama “Feralić” autorice Branke Kržik Longin nastala “da se naše ČA ne pozabi”, večeras je predstavljena u Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Luciji. 

Predstavljanje “Feralića” svojim su prisustvom uveličali najmlađi- djeca Dječjeg vrtića “Zlatna ribica” i Osnovne škole Kostrena, koja su recitirala pjesme iz slikovnice, pokazavši tako da nema brige za kostrensko “ča”. Predstavljanju je prisustvovala i Danila Medanić predsjednica udruge Penko Kostrena te Mladen Stipanović, koji je zaslužan za grafičko oblikovanje slikovnice. 

“Feralić” je zbirka od 23 pjesmice motivi kojih su bliski svakom djetetu pa je tu pjesma o pčelici, ježiću, kornjači, jeseni, proljeću, snijegu, prijateljstvu… Najveće bogatstvo slikovnice svakako je upravo čakavsko narječje kojim je pisana, a sve sa svrhom da kostrensko ča ostane utkano u svijest malih Kostrenjana. 

“Dohajaju nove besede i mi nove naravno da prihvaćamo ko i si drugi, ali najvažneje po mene je da se naš zajik ne pozabi. Novo moremo zet, ali neka i naše ostane”, poručila je autorica edukativne pjesničke slikovnice Branka Kržik Longin, naglasivši kako je posebno veseli što stariji mogu nešto pokloniti djeci. 

Pjesme koje je za djecu napisala poznata kostrenska pjesnikinja prate ilustracije Erike Medanić, a inicijator projekta je Udruga umirovljenika “Penko“. 

Cjelokupni program zaokružen je nastupom Katje Budimčić Sabljar uz pratnju Zvonimira Radišića na gitari. Katja je izvela nekoliko pjesama za koje je riječi napisala upravo Branka Kržik Longin. 

Kostrenska slikovnica Feralić može se kupiti u kostrenskoj knjižnici u Narodnoj čitaonici Sveta Lucija te u Udruzi Penko.  
 
Branka Kržik Longin

Branka Kržik Longin objavila je četiri zbirke poezije: “Kostreno moj slatki pelinu”, “Škatulica”, “Puti su za putovat” te “Kad misli muče”. Autorica je izdala i zvučnu knjigu “Kad dojdeš, da najdeš”, koja sadrži odabrane pjesme iz njenog poetskog opusa. 

Jedna je od osnivača Katedre Čakavskog sabora Kostrena te dobitnica brojnih nagrada: Godišnja nagrada Općine Kostrena (2000.), Nagrade za životno djelo Općine Kostrena (2008.), 1. mjesta na natječaju “Pišem ti, prijatelju” Gradske knjižnice Crikvenica (2015.) itd.

Velik broj pjesama Branke Kržik Longin je uglazbljeno, a mnoge su izvođene na Melodijama Istre i Kvarnera, Grobničkoj skali i ČAnson festu.