Kostrena 21. listopad 2021.

“Jesen u Kostreni” završila uz stihove Branke Kržik Longin

“Jesen u Kostreni” završila uz stihove Branke Kržik Longin
Promocija zbirke pjesama Branke Kržik Longin “Ako rabi, bit ću školjka… opet pleten sni” u svečanoj i toploj atmosferi zaključila je ovogodišnje izdanje kulturne manifestacije Jesen u Kostreni.

Kad promociju svoje nove zbirke pjesama ima ugledna i u kostrenskim kulturnim krugovima omiljena osoba, ujedno jedna od osnivačica Katedre Čakavskog sabora Kostrena- Branka Kržik Longin, tada je jasno da je promocija spletena od ljubavi, predivnih stihova, toplih osmijeha. Baš je tako i bilo sinoć u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, gdje su zbirku predstavili urednica Cvjetana Miletić i recenzent Dejan Durić.


Tople riječi autorici je uputila urednica Cvjetana Miletić s naglaskom na povezanost autorice i Kostrene te porukom čitateljima: "Brankini stihi, pisani jednostavno i od srca, umirit će dušu i boje ćemo videt ono ponazad, ča j pasalo, zagnjerat ćemo va mladost i videt su lepotu", rekla je Miletić, umirovljena profesorica i dugogodišnja suradnica Liburnijskog lista, Ustanove “Ivan Matetić Ronjgov” i potpredsjednica Katedre Čakavskog sabora Lovran.


"Zbirka evocira svijet tradicionalnoga sklada s lokalpatriotskim akcentom, ali je prožeta intimnim i refleksivnim svijetom te kroz osam cjelina postiže obgrljenost poetske cjeline", istaknuo je Dejan Durić, recenzent, a predsjednica Katedre Čakavskog sabora Kostrena Vesna Valenčić zahvalila je pjesnikinji na doprinosu kulturi i dugogodišnjem promicanju kulturne baštine i kostrenske čakavštine.


Svojim je interpretativnim čitanjem pjesama večer oplemenila Rina Margan, a glazbeni duo Antonio Krištofić i Mateo Žmak izveli su čakavske šansone čija je autorica pjesama upravo Branka Kržik Longin- “Kostreno, lipoto moja”, “Fala ti vetre” i “Kad dojdeš, da najdeš”. Novu zbirku pjesama Branke Kržik Longin ilustrirala je Erika Medanić, a akcentuirala Silvana Vranić prema autoričinu čitanju.


Ljubitelji poezije i čakavštine ove su večeri dobili darak satkan od stihova i ljepote, a autorica Branka Kržik Longin zahvalila je Općini Kostrena, Katedri Čakavskog sabora Kostrena i drugim ustanovama i udrugama, a za kraj je publici poželjela laku noć, a kako drugačije, nego stihovima- "Laku noć, Kostreno, mirno spi. Za se ti fala ča dala si mi. Za prvu ljubav i dani si, još vavek nepozabljeni. Laku noć!"