Kostrena 25. ožujak 2020.

Kad već ne mogu uživo Kostrenjani će se družiti virtualno

Kad već ne mogu uživo Kostrenjani će se družiti virtualno
Na inicijativu uređivačkog tima općinskog glasila Naša Kostrena, kostrenske udruge, institucije i kostrenski kreativci zajedničkim snagama pokreću zanimljivu društvenu inicijativu- #ostaniukljucen. 

Na Facebook stranici općinskog glasila Naša Kostrena “pustit će virus kreative”, kao odgovor na koronavirus i socijalnu distancu koja ne mora nužno značiti i socijalnu isključenost. 

Nastavak zaustavljenog Dnevnog boravka

Bit će to svojevrsni nastavak ideje zaustavljenog Dnevnog boravka ili barem njegova virtualna inačica, no ovoga puta teme će biti raznolike. Poziv je upućen svima da koristeći nove medije ostanu povezani, razmjenjuju ideje i vrijeme koje provode u izolaciji, iskoriste za usvajanje novih znanja i stjecanje novih praktičnih vještina za koje možda u redovnim okolnostima ne nalazimo vremena. 

“Povežimo se izolacijom i ostanimo uključeni”, moto je pod kojim će se razmjenjivati različite ideje. U početku jednom tjedno, a bude li potencijala i interesa i češće, netko će dobiti zadatak postaviti temu. 

Poziv svim mještanima

Primjerice, Ekoregija Kostrena i KD Kostrena podučit će nas o radovima u vrtu koji se sad obavljaju, o sadnji, izboru biljaka za vrt i balkon, kako formirati urbani vrt na balkonu i slično. Likovna udruga i keramičari podučit će nas svojim tehnikama, ispričati nam ponešto o slikarstvu, usmjeriti na virtualne tečajeve, Knjižnica će predložiti nove naslove, zanimljive recenzije knjiga i općenito sadržaj vrijedan čitanja koji se može pronaći u bespućima interneta. Centar kulture Kostrena, Udruga umirovljenika, Katedra Čakavskog sabora, Turistička zajednica, škola, vrtić, Veli pinel, Udruga Vali, fotografi, snimatelji, pisci, pjesnici i brojni drugi kostrenski kreativci, samo su dio sudionika ove zanimljive akcije koja će pomoći da istrgnuti iz svojih redovnih aktivnosti i svakodnevice ostanemo povezani i uključeni, dajući si priliku baviti se onim što volimo i podijeliti to s drugima. 

Bit će zanimljivo vidjeti sudionike i u nekim novim ulogama, upoznati ih kroz njihove hobije o kojima u redovnoj užurbanosti možda nikad nismo mali vremena razgovarati. Poziv je upućen i svim mještanima koji se žele uključiti i podijeliti nešto u virtualnom Dnevnom boravku.  

Svaki tjedan nove teme

Svaki tjedan otvarat će se nove teme i objavljivati postovi s korisnim savjetima, fotografijama i poveznicama na koristan i zanimljiv sadržaj. Onaj tko bude predlagatelj teme tjednog druženja u Dnevnom boravku, zadužen je osigurati sadržaj i u određeno vrijeme biti na raspolaganju odgovarati na pitanja followera, odnosno sljedbenika.  

Nakon što napusti virtualnu učionicu, Ina Randić Đorđević, glavna urednica općinskog glasila Naša Kostrena, preselit će se u virtualni Dnevni boravak, na sve popularniju i sve aktivniju platformu Naše Kostrene, njezinu Facebook stranicu. 

Duh druženja, dijeljenja i osnaživanja

“Sada, kad su naši putevi zaustavljeni na kućnome pragu, pravo je vrijeme da odbacimo depresivne misli i krenemo u avanturu otkrivanja ljepote skrivene u nekoj novoj, izmijenjenoj svakodnevici. Za sve ono za što prije nismo imali vremena, za čaroliju kuhanja, kolača, za kukičanje, vrt, tesanje, pisanje i slikanje; za izradu svojih sapuna, kozmetike, recikliranog papira, kvasca ili frizure- sada je pravo vrijeme. Pjesnikinja i dugogodišnja profesorica hrvatskoga jezika u Pomorskoj školi u Bakru Katja Šepić u pjesmi je sve pospremila, odnosno se je pospravila i pohitala i sad se more poć igrat. Mnogi su u ovim trenucima komentirali kako su napokon pospremili ormare i uredili domove. Odazovimo se pozivu pjesnikinje i krenimo korak dalje: igrajmo se jer je igra u srži svakog učenja. Družimo se u našem virtualnom dnevnom boravku. Tada će naši mještani pokazati kako kreativno iskorištavaju ovo vrijeme koje nam je možda oduzelo slobodu kretanja, ali koje nam neće moći oduzeti duh druženja, dijeljenja i osnaživanja. Iskoristit ćemo društvene mreže kako bismo širili pozitivne primjere, one koji će nas povezivati i veseliti. Pozivamo sve naše mještane i čitatelje da nam se pridruže putem naše Facebook stranice”, poručuju iz Kostrene.
 
 "Saku san stvar
pospravila na mesto
i uredila škabelini
pohitala karti
i sad se moren
igrat
do kad ću
i s ken ću."

Katja Šepić, "Igra"