Kostrena 16. veljača 2019.

Kako vrtlariti bez prekopavanja i uzgojiti eko hranu

Kako vrtlariti bez prekopavanja i uzgojiti eko hranu

Predavanje o vrtlarenju bez prekopavanja- “Štihanje? Ne hvala” danas je u Sportskoj dvorani Kostrena održao mladi slovenski par Tjaša Štruc i Robert Špiler, koji u svom “vrtu obilja” sam uzgaja svoju hranu.

“Štihanje? Ne hvala”, zanimljivo predavanje o vrtlarenju bez prekopavanja, danas je u Sportskoj dvorani Kostrena okupilo brojne znatiželjnike. Kostrenjane je s novom metodom uzgoja voća i povrća upoznao mladi slovenski par Tjaša Štruc i Robert Špiler. 

“Jedan od ciljeva naše udruge je i poticanje vrtlarenja na ovom području. Želja nam je bila pokazati ljudima da postoji jednostavniji način vrtlarenja te da se od toga može i živjeti. Želimo mlade zadržati na našem području, ali i potaknuti ih da se bave poljoprivredom jer je naša županija posljednja u Hrvatskoj po proizvodnji hrane. Trebamo poticati samoodrživost i vratiti rad za koji mnogi smatraju da je jako naporan i težak. Ovo je predivan primjer kako se može raditi s puno manje napora”, poručila je Ela Boljat, tajnica udruge Ekoregije Kostrena. 

Zanimljivo mladi Slovenci, ujedno autori knjige “Štihanje? Ne hvala”, u vrtu od tristotinjak kvadrata u Krškom sami uzgajaju svoju hranu i to sve popularnijom metodom koja ne zahtijeva prekopavanje, a koju su predstavili okupljenima u Kostreni.

“Koristimo prostirke od različitih materijala, kao što su slama i lišće, na koje polažemo kompost. Na tome je jako lako radi i uzgajati povrće, bez prekopavanja. Na taj se način vrt manje zalijeva, manje je štetočina, a povrće je ljepše i zdravije”, rekao je Robert Špiler.

Mladi Slovenci su vegetarijanci pa tako u “vrtu obilja” sami uzgajaju svoju eko hranu. Proizvode ne prodaju već eventualni višak podijele obitelji i prijateljima. No, zato prodaju alate i knjige od čega, kažu, žive već dvije godine.
 


Današnje besplatno predavanje, koje je organizirala Ekoregija Kostrena, dio je programa “Edukacija mještana o održivom razvoju”, koji sufinancira Općina Kostrena.

Što se eko hrane tiče za kraj spomenimo kako je zadnja srijeda u mjesecu rezervirana za “Zeleni kostrenski samanj”, sajam eko proizvoda, koji će se održati 27. veljače od 16 do 18 sati u predvorju Sportske dvorane Kostrena.