Kostrena 25. studeni 2022. Klaudio Vrančić

Katedra Čakavskog sabora Kostrena proslavila prvih 25

Katedra Čakavskog sabora Kostrena proslavila prvih 25
Četvrt stoljeća Katedre Čakavskog sabora Kostrena obilježeno prvim “Danima čakavske besede”, koji su večeras završili u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji

Katedra Čakavskog sabora Kostrena, koja je osnovana 1997., obilježava prvih 25 godina djelovanja. Tim su povodom u Kostreni održani prvi “Dani čakavske besede”, koji su Kostrenjanima i njihovim gostima ponudili tri domaće predstave, dok je večeras održana završna priredba u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji. 


“U ovih 25 godina izdano je dvadesetak knjiga i osam zbornika, Održani su znanstveno stručni skupovi. Osnovana je Dramska kumpanija, koja iza sebe ima sedam predstava, među kojima i jedan mjuzikl. Osnovana je i Ženska vokalna skupina Luštrin”, istaknula je Vesna Valenčić, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Kostrena.


Okupljene je pozdravio i kostrenski načelnik Dražen Vranić, čestitavši Katedri 25. rođendan te zahvalivši svima koji su u proteklih četvrt stoljeća kroz Katedru radili na očuvanju kostrenske tradicije i čakavštine.


A u djeliću svega što je učinjeno uživali su brojni okupljeni u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji. Publici su se pjesmom predstavile “Luštrinke”, Dramska kumpanija podsjetila je na svoje uspješnice, zapjevali su Katja Budimčić i Lado Bartoniček, a poseban su pljesak dobili kostrenski vrtićarci i osnovnoškolci, koji su recitirali na čakavštini. 


Spomenuti svakako treba i humanitarnu prodaju knjiga kojom se Katedra Čakavskog sabora Kostrena priključila hvalevrijednoj akciji- “Čini pravu stvar”, za riječku Udrugu Srce, čiji su prostori stradali u poplavi.