Kostrena 25. ožujak 2021.

Koncert "Stabat mater” u crkvi sv. Lucije

Koncert "Stabat mater” u crkvi sv. Lucije
Sutra, 26. ožujka, s početkom u 19 sati u crkvi sv. Lucije održat će se koncert "Stabat mater", G. B. Pergolesija uz dodatak sakralnih arija. Djelo će izvesti Ivanica Vunić, alt i Vanja Zelčić, sopran uz pratnju Igora Vlajnića na orguljama.

Stala plačuć tužna Mati (lat. Stabat Mater Dolorosa) jedan je od najsnažnijih i najpoznatijih sačuvanih srednjovjekovnih napjeva usmjerenih na bol Isusove majke, a pjeva se uz pobožnost Križnog puta u korizmi. Tema ovog katoličkog himna su Marijine žalosti za vrijeme Isusove muke, odnosno raspeća. Vjeruje se da je nastao u 13. stoljeću. 

Himan su uglazbili mnogi skladatelji, među kojima su najpoznatiji: Giovanni Pierluigi da Palestrina, Giovanni Battista Pergolesi, Antonio Vivaldi, Joseph Haydn, Gioachino Rossini, Antonin Dvorak, Franz Schubert, Giuseppe Verdi, Krzysztof Penderecki i mnogi drugi.

Zbog epidemioloških razloga broj posjetitelja je ograničen, ali još uvijek možete rezervirati svoje mjesto i najaviti dolazak na mail info@ckk.hr najkasnije do petka, 26. ožujka, u 12 sati. Ulaz je slobodan.

Komentari