Kostrena 2. lipanj 2015.

Korak bliže novoj Kostreni

Korak bliže novoj Kostreni
Novi centar, veće i ljepše plaže, parkovi, dječja igrališta, šetnice, sportski tereni, rekreacijske površine, zelene površine, uređene prometnice s biciklističkim stazama i stazama za trčanje, samo su dio nove Kostrene, koja je jučer predstavljena mještanima.

Novi prostorni plan izazvao je veliko zanimanje Kostrenjana. Zbog javnog izlaganja Izmjena i dopuna Plana prostornog uređenja Općine Kostrena u dvorani Narodne čitaonice Sv. Lucija tražilo se mjesto više. 

Novo lice Kostrene mještanima je predstavio arhitekt Bojan Bilić, iz tvrtke Plan 21. 

“Novo lice nosi novu viziju. Značajni pojam prema artikulaciji javnih prostora, značajan odmak od apartmanizacije koja je bila do sad, prema kvalitetnijem korištenju prostora prije svega za javnu namjenu. Novi centar, novi trgovi, novi parkovi, nova igrališta, ljepše plaže, bolja lučica… Sve zajedno u smjeru apsolutnog poboljšanja kvalitete života u Kostreni. Nismo se bavili osnovnim temama prostora, nismo se bavili samo stanovanjem, već svim onim što stanovanje čini boljim,” naglasio je Bilić.

Žurkovo dnevni boravak

U novom bi se centru, u neposrednoj blizini sadašnje sportske dvorane, trebali smjestiti sadržaji poput banke, pošte i sl. No, Kostrenjani bi trebali dobiti i drugi, manji centar, svojevrsni “dnevni boravak” u Uvali Žurkovo. 

Ujedno, novim su planom bitno postroženi uvjeti gradnje obiteljskih kuća i višestambenih građevina, kako bi se u budućnosti spriječile devastacije, koje se posljednjih godina događaju u Kostreni. 

Što se same realizacije ovog megaprojekta tiče ona će ipak još malo počekati. Naime mještani do 8. lipnja imaju vremena za davanje primjedbi. Nakon toga će se napisati izvješće o javnoj raspravi, koje mora usvojiti općinska načelnica Mirela Marunić. Slijedi izrada nacrta prijedloga konačnog plana. Potom se čeka mišljenje županijskog Zavoda za prostorno uređenje i resornog ministarstva. Nakon potvrde prijedlog ide na Općinsko vijeće. Sve to, ne bude li komplikacija, moglo bi biti završeno do kraja ove godine, a tek potom može početi realizacija projekta koji bi trebao u potpunosti promijeniti Kostrenu.

“Ovo je dokument s kojim znamo kamo idemo. Bitno je da donesemo taj plan koji nas usmjerava dalje. Donijeli smo početkom prošle godine Program ukupnog razvoja pa bi s ta dva dokumenta imali odrednice i ciljeve, ali dug je put pred nama,” poručuje Edgar Margan, viši stručni suradnik za komunalni sustav, prostorno planiranje i javnu nabavu Općine Kostrena.

A taj put, kako se radi o strateškom planu, Kostrena ne može prijeći u 2 ili 5 godina, jer se takvi dokumenti donose za period od 10 ili više godina, smatra Margan. Iz Plana 21 ipak su nešto optimističniji.

“Za svaki plan je potrebno neko vrijeme, a naši su ljudi vrlo često nestrpljivi. Prostorni planovi se u pravilu rade za razdoblje od 20 godina. No, ovdje to nije slučaj. Toliko je potrebno kad radite jedno brodogradilište. Realno vrijeme da se ovaj prijedlog provede je po meni 5 do 7 godina, ali potreban je jedan kontinuitet u upravljanju prostorom,” naglašava Bilić.

Kraj javne rasprave bio je rezerviran za pitanja mještana, kojih je bilo mnogo, ali veseli velika, zajednička podrška novoj, boljoj i ljepšoj Kostreni.