Kostrena 10. studeni 2018.

Košarka još jednom “pobijedila” dijabetes

Košarka još jednom “pobijedila” dijabetes
Tradicionalnom sportsko- edukativnom manifestacijom “Košarka vs. Dijabetes 3:0” u Kostreni je obilježen Svjetski dan šećerne bolesti. Nastupilo je šest timova, a prvi puta na turniru je nastupila i jedna momčad sastavljena od dijabetičara. 

Hvalevrijedna manifestacija “Košarka vs. Dijabetes 3:0”, kojom se u Kostreni obilježava Svjetski dan šećerne bolesti, dočekala je svoje treće izdanje. U Sportskoj dvorani Kostrena danas se okupilo osamdesetak sudionika, raspoređeno u šest momčadi. Uz domaćine KK Kostrena na turniru su nastupili: KK Škrljevo, KK Kraljevica, KK Cres, KK FSV te po prvi puta “Dijabasket” momčad, koju su sačinjavali natjecatelji iz različitih krajeva Hrvatske, koji boluju od dijabetesa. 

“Mislim da smo pokazali da dijabetes nije nikakva prepreka da bi se mladi bavili sportom. Mislim da su sva ova djeca koja su danas bila na turniru nešto naučila, a možda i razbila neke predrasude,” naglasio je Siniša Kuharić iz KK Kostrena, zahvalivši Općini Kostrena na podršci.
 
Slavlje “Dijabasketa” i Cresa, Leon Dizdarević igrač turnira

U konkurenciji kadeta slavili su Cresani, ispred FSV-a i Škrljeva, dok su u kategoriji mlađih kadeta najuspješniji bili članovi Dijabasketa, ispred drugoplasiranih Kostrenjana i trećeplasiranih Kraljevičana. Najboljim igračem turnira proglašen je član “Dijabasketa”- Leon Dizdarević, iz Kraljevice.

“Bilo mi je jako zanimljivo igrati na ovakvom turniru. Košarku sam igrao duže vrijeme, ali nakon što sam dobio dijabetes nisam bio na ovakvom natjecanju. Ova nagrada je dokaz da i s dijabetesom nema nikakvih granica te da možemo ostvariti što želimo”, poručio je Leon.
 
Edukativni karakter manifestacije

Manifestaciju uz pomoć Općine Kostrena tradicionalno organiziraju Košarkaški klub Kostrena i Udruga dijabetičara Mellitus iz Rijeke.

“Ovo je podrška svim malim dijabetičarima, za koje nema granica, osim onih koje si sami postave sami. Nema toga što ih može zaustaviti. Sport je dobar za svih”, rekla je Aleksandra Marović iz Udruge Mellitus. 

Uz sportski manifestacija “Košarka vs. Dijabetes” ima i edukativni karakter. Danas je tako održano nekoliko zanimljivih predavanja, kao i kontrolno mjerenje šećera u krvi te “Mala pričaonica”.