Kostrena 16. studeni 2019.

Košarka u Kostreni još jednom “pobijedila” Dijabetes

Košarka u Kostreni još jednom “pobijedila” Dijabetes
Hvalevrijedna sportsko- edukativna manifestacija “Košarka vs. Dijabetes 4:0” danas je u Sportskoj dvorani Kostrena okupila stotinjak mladih košarkaša, koji su Svjetski dan dijabetesa obilježili ispod obruča.

Košarka je danas u Kostreni još jednom pobijedila Dijabetes. Stotinjak mladih košarkaša u Sportskoj dvorani je odmjerilo snage i tako obilježilo Svjetski dan dijabetesa. 


“U Kostreni imamo dvoje košarkaša koji boluju od dijabetesa i na neki smo način zbog njih organizirali ovaj turnir. Ove smo godine srušili rekord što se broja sudionika tiče. Okupilo se trinaest ekipa”, rekao je Siniša Kuharić iz Košarkaškog kluba Kostrena.


Hvalevrijednu sportsko- edukativnu akciju “Košarka vs. Dijabetes” zajedničkim snagama organiziraju Košarkaški klub Kostrena i Udruga dijabetičara Mellitus iz Rijeke.

Cilj akcije simboličnog naziva je podizanje svijesti građana o autoimunoj bolesti od koje u Hrvatskoj na žalost boluje sve više djece, a koja može biti opasna po život.


“Građani vrlo malo znaju o dijabetesu. Znaju nešto o dijabetesu tipa 2 koji uglavnom pogađa starije osobe i bitno se razlikuje od dijabetesa tipa 1 kojeg mogu dobiti djeca. Prije deset godina imali smo deset novootkrivenih na godinu, danas je to više od dvadeset novooboljelih godišnje”, naglasila je Aleksandra Marović, predsjednica Udruge dijabetičara Mellitus.


U kategoriji kadeta natjecali su se Kostrena, FSV i Cres, dok su u kategoriji dječaka snage odmjerili Srdoči i Drenova, Kostrena i Pehlin, Matulji i Brajda, Sveti Matej i Kozala te Riječanka i Krnjevo. U kategoriji djevojčica natjecali su se Matulji, FSV i Plama pur, dok su  revijalnu utakmicu odigrali Kostrena i Diabasket team, sastavljen od djece dijabetičara iz čitave Hrvatske


Najuspješnijima su odličja i pehare podijelili zamjenica općinskog načelnika Đurđica Matešić- Bilobrk i tajnik Sportske zajednice Općine Kostrena Hrvoje Franić. 

Uz sportski dio održan je i edukativni program, u sklopu kojeg je organizirana Radionica o košarci u kolicima, kao i predavanje “Život s dijabetesom”, a prikazan je i dokumentarni film “Gurati naprijed”.