Kostrena 5. srpanj 2018.

Kostrena ponovno među najtransparentnijim Općinama

Kostrena ponovno među najtransparentnijim Općinama
Institut za javne financije četvrtu godinu zaredom analizirao je proračunsku transparentnost svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina. Kostrena je i ove godine ocijenjena petom, najvišom razinom transparentnosti s time da su u odnosu na proteklo razdoblje dodatno pozitivno ocijenjene nove mrežne stranice Općine Kostrena, koje omogućavaju jednostavnije pretraživanje i dostupnost podatcima.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene informacije o proračunu, a mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama. U ovom istraživanju proračunska transparentnost mjerena je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama hrvatskih gradova općina i županija, a to su u ovom ciklusu bili sljedeći dokumenti: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračunski vodič za građane za 2018. godinu.

Prosječna proračunska transparentnost mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina- od mogućih 5 iznosi 3,52. Sve vrste lokalnih jedinica iz  godine u godinu objavljuju sve više proračunskih dokumenata pa ovogodišnji prosjek za županije iznosi 4,9, za gradove 4 i općine 3,3. Prema prosjeku transparentnosti lokalnih jedinica na svojem području, najtransparentnije su Primorsko- goranska, Koprivničko- križevačka i Karlovačka županija, a ohrabruje što je 16% lokalnih jedinica zadržalo najvišu razinu transparentnosti, među kojima je i Kostrena. Rezultati istraživanja za sve županije, gradove i općine dostupni su na mrežnim stranicama Instituta za javne financije https://www.ijf.hr.

Komentari