Kostrena 14. travanj 2021.

Kostrena u znaku velikih projekata

Kostrena u znaku velikih projekata
U Kostreni je potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji pomoćnog igrališta na stadionu u Žuknici vrijedan 7,4 milijuna kuna. Nakon novog velikog ulaganja u komunalnu infrastrukturu porazgovarali smo s kostrenskim načelnikom Draženom Vranićem.

Kostrena je prošli tjedan predstavila jedno u nizu velikih ulaganja u razvoj komunalne infrastrukture. Ovoga puta riječ je o sportskoj infrastrukturi i rekonstrukciji pomoćnog igrališta stadiona u Žuknici. 


U proteklih nekoliko godina puno se infrastrukturnih projekata realiziralo o kojima se mnogo pisalo i pričalo. Dugi niz godina spominju se muzej, potreba proširenja groblja, ceste prema Žurkovu, gradnja vatrogasnog doma pa i potreba rekonstrukcije pomoćnog nogometnog igrališta i to se napokon krenulo ostvarivati.


- Sve su to projekti koji uz velika sredstva zahtijevaju dugotrajnu pripremu i ustrajnost, bilo da je riječ o rješavanju imovinsko- pravnih odnosa kao kod ceste prema Žurkovu ili se čekaju sredstva kao što je to slučaj s Kućom kostrenskih pomoraca koja je nekoliko godina čekala bespovratna sredstva u okviru projekta “Povežimo se baštinom”, na razini Urbane aglomeracije Rijeka. Mi smo odlučili da ćemo uložiti krajnje napore kako bi sve te dugogodišnje planove napokon i realizirali, bilo uz sufinanciranje ili svojim sredstvima jer je riječ o projektima koji su potrebni, a neki i naprosto nužni, primjerice poput groblja u Sv. Luciji na kojem više nije bilo raspoloživih grobnih mjesta. Neposredno prije početka radova na proširenju groblja, prenamijenili smo jednu parcelu koja je bila namijenjena grobnicama većih dimenzija i izgradili dodatno polje s nišama kako bi premostili period do završetka projekta proširenja groblja. Isto tako u tom dijelu Kostrene je veliki problem bilo i parkiranje, i to ne samo za groblje, nego i za Narodnu čitaonicu koja je središte društvenog života Kostrene pa smo kao prvu fazu projekta proširenja groblja napravili veliko parkiralište. 


Dugo vremena se spominje i vatrogasni dom…

- To je projekt koji smo također doveli do faze realizacije. Nije riječ samo o vatrogasnom domu već je to društveno- vatrogasni dom u kojem će svoje mjesto naći naš DVD, ali i koji će biti vrijedan društveni prostor u našem najvećem stambenom naselju Paveki. Proveden je postupak javne nabave i uskoro ćemo ugovoriti izvođenje radova. 


U tijeku je postupak Javne nabave za Kuću kostrenskih pomoraca…

- Koncem travnja okončat će se postupak javne nabave koji je u tijeku, nakon čega ćemo izabrati izvođača radova i napokon krenuti ostvarivati dugo najavljivani projekt koji s odobravanjem čekaju naši mještani, posebno naši pomorci. Da nisu dodijeljena bespovratna sredstva, bili smo odlučni u namjeri da ovaj projekt realiziramo ove proračunske godine vlastitim sredstvima. Kostrena je kolijevka pomorstva u kojoj gotovo da nema kuće u kojoj netko nije pomorac i zaslužuje dobiti mjesto kojim ćemo odati počast našoj tradiciji i načinu života. 


Prošle godine završeno je i Reciklažno dvorište koje se isto dosta dugo spominjalo u planovima…

- Gospodarenje otpadom postaje sve veći problem pa je Reciklažno dvorište nužan komunalni standard kojim ćemo pomoći održati naše mjesto što čišćim i omogućiti našim mještanima da besplatno zbrinu različite vrste otpada koje ne mogu odložiti u spremnike Čistoće.


Čitav je niz manjih i većih komunalnih pa i zanimljivih infrastrukturnih projekata koje smo u Kostreni medijski pratili. Primjerice Mirisni vrt ili vidikovac s klupama koje bi mogle postati moderna kostrenska počivala…

- Uređenost mjesta ima velik utjecaj na kvalitetu života mještana i privlačnost Kostrene kao destinacije. U Kostreni ima još puno mjesta koja tek treba urediti ili nisu uređena onako kako bi mogla i trebala biti, stoga je pred nama još puno posla, ali stalno radimo i dio po dio dolazi na red. U tome velik doprinos daje i naše Komunalno društvo koje stoji iza svih uređenih cvjetnih i zelenih površina, održava naše sportske objekte, plaže, parkove, igrališta  i groblja. I ne samo to, inicira i pokreće projekte u zajednici koji doprinose uređenosti i ozelenjivanju mjesta. U svojim planovima kao i tekućem održavanju, pažnju smo posvetili plažama i obalnom putu. Protok vremena učinio je svoje i ova žila kucavica kostrenske turističke ponude sada treba temeljitu obnovu uz značajna ulaganja kao i nove atraktivne sadržaje. U tome velik značaj ima i cesta prema uvali Žurkovo kao i sami prostor uvale Žurkovo gdje su kompleksni imovinsko- pravni odnosi priječili razvoj ovog prevrijednog prostora. 


Zadnje vrijeme uhvatili ste se u koštac s rješavanjem nedostatka mjesta za parkiranje… 

- Iako je Kostrena mjesto u kojem su u najvećoj mjeri privatne kuće i manje stambene zgrade pojedina naselja imaju problem s nedostatkom parkirališnih mjesta. Primjerice Paveki gdje su stambene zgrade i gdje su započele pripreme za gradnju novog parkirališta, ali i nekolicina manjih naselja gdje su radi specifične autohtone primorske gradnje i konfiguracije terena okućnice takve da ili nemaju mogućnost prilaza vozilom ili uopće nemaju okućnice. Ove godine smo riješili problem u tri naselja i započeli s pripremnim radovima na parkiralištu u Pavekima. Pred dvije godine napravili smo veliko parkiralište iznad uvale Svežanj čime se riješio problem nedostatka parkirnih mjesta u sezoni. 


Uredilo se dosta prometnica, postavlja se javna rasvjeta, grade se dječja igrališta…

- Kostrena tek treba dostići komunalni standard 21. stoljeća. Razvoj kanalizacijske i vodovodne mreže kao i brzi Internet među vodećim su prioritetima. Bilo je potrebno obnoviti, proširiti te opremiti lokalne prometnice koje uglavnom nisu imale nogostupe. Osim što se radi sustavna zamjena stare javne rasvjete energetski učinkovitijom, bilo je lokacija gdje je do sada nije bilo i to na prilično frekventnim lokacijama. Dječja igrališta su također nešto što bi svako kostrensko naselje trebalo imati i vrlo blizu smo tome da to i ostvarimo. Uređena su postojeća i napravljena dva nova dječja igrališta u Pavekima i prva faza igrališta u Doričićima koje bi u sljedećoj fazi trebalo postati najveće kostrensko igralište. Stvaranje boljih uvjeta života, odrastanja i obrazovanja djece i mladih među našim je prioritetima, dokaz tome su proračunska ulaganja upravo u takve potrebe. 


Nedavno je obnovljen i vrtić…

- Nakon što je dovršena energetska obnova Doma zdravlja, obnovljen je i vrtić koji je dobio novu fasadu, toplinsku izolaciju i vanjsku stolariju, ali i prekrasno uređene vanjske prostore s različitim igralima. Nismo zaboravili niti našu osnovnu školu, u koju unatoč činjenici da općina nije osnivač kontinuirano ulažemo, jer bez obzira čija je zgrada, djeca su naša i nastojimo im osigurati što bolji obrazovni standard. Klimatizirali smo sve učionice, sanirani su problemi s grijanjem, nabavljena su razna didaktička pomagala, ormarići za učenika, opremljen je prostor škole multimedijom kojom naši učenici sada mogu komunicirati i sudjelovati u raznim projektima.


Što mislite da je u komunalnom razvoju mjesta bitno, a da se time još niste stigli pozabaviti?

- Ako govorimo o primorskim mjestima kakvo je Kostrena, ono što je parkiralište za aute na kopnu, to su komunalni vezovi za brodice u moru i neobično je važno mještanima koji žive uz more osigurati mogućnost priveza jer to je ovdje način života, tako da ćemo, uz uređenje obalnog pojasa, svakako na tome raditi i našim mještanima omogućiti da i u tom pogledu imaju adekvatan standard.  

Komentari