Kostrena 12. studeni 2018.

Kostrena uređuje nove biciklističke i pješačke staze

Kostrena uređuje nove biciklističke i pješačke staze
Od iduće sezone Kostrena će biti bogatija za atraktivan turistički sadržaj-zanimljive treking staze kroz manje poznate dijelove “zelene” Kostrene kao i dvije nove biciklističke rute.

Općina Kostrena krenula je s uređenjem biciklističkih i treking staza kojima će obuhvatiti neke dosad nedovoljno valorizirane lokacije duž “zelene” Kostrene, poput prapovijesnog Solina ili pak Soplja s dobro očuvanim dijelovima rimskog fortifikacijskog sustava Claustra Alpium Iuliarum koji se u intervalima proteže od Kostrene do Posočja u Sloveniji i dio je prekogranične destinacije kulturnog i zelenog turizma Clasutra+.

Namjera je već za iduću godinu ponuditi turistima, posjetiteljima, ali i mještanima, nov, zanimljiv sadržaj i priliku za obilazak Kostrene na drugačiji način. Cikloturizam spada u jedan od najbrže rastućih oblika turizma i sve popularniji način aktivnog provođenja slobodnog vremena te stoga i sadržaj kojim se može značajno produljiti turistička sezona. Pored već razvijene ponude vezane uz more, Kostrena je prepoznata i među trkačima i šetačima, a projektom uređenja biciklističkih staza želi se profilirati i kao poželjna bike friendly destinacija za turiste koji teže ovakvom obliku aktivnog odmora. Uređene i obilježene staze osim što doprinose sigurnijem kretanju, otvaraju i mogućnost za organizaciju različitih sportskih manifestacija.


Realizacija projekta ugovorena je s obrtom za pustolovni turizam “Croatian Backroads”. Projekt se sastoji od nekoliko faza koje obuhvaćaju trasiranje i terensko snimanje GPS traga, postavljanje signalizacije, putokaza i informativnih tabli te izradu funkcionalne kartografije i u konačnici organizaciju biciklističkih i treking tura i natjecanja.

Prva faza projekta “Kostrenske staze” obuhvatila je obilazak terena kako bi se utvrdilo stanja terena, potencijalne trase i njihova zahtjevnost. Utvrđeno je da će se trasirati dvije biciklističke staze, različitih zahtjevnosti i s namjerom da budu prilagođene što većem broju korisnika, a istovremeno dovoljno zanimljive i onima koji vole zahtjevnije terene. U tijeku je precizno snimanje GPS traga kako bi se odredili povoljni punktovi za postavljanje signalizacije i putokaza usklađenih s europskim standardima. Informacijske table koje će se postaviti duž staza prikazivat će topografsku kartu s opisima zanimljivosti destinacije. Završetak i predstavljanje projekta očekuje se u proljeće 2019.

Davor Miketa, vlasnik obrta Croatian Backroads smatra da u našoj regiji kronično nedostaje kvalitetnih biciklističkih staza stoga se s osobitim zadovoljstvom prihvatio ovog projekta.


“Kada kažem da nedostaje biciklistička staza, onda podrazumijevam da nedostaju staze koje imaju svoje ime, početak i kraj, kartografsku podlogu te ono najbitnije, kvalitetnu signalizaciju na terenu. Kod nas uglavnom nedostaje upravo ovo zadnje. Općina Kostrena je prepoznala ovu potrebu, a mi smo se sa zadovoljstvom odazvali i ponudili projekt koji će na kraju rezultirati sa dvije kvalitetne biciklističke staze. Potencijal Općine Kostrena leži u predivnoj park šumi koja se proteže obroncima iznad naselja te već nudi brojne sadržaje rekreativcima i izletnicima. Biciklističke staze bi se nadovezale na postojeću infrastrukturu te bi se tako realizirale uz minimalne zahvate u prirodi. Zamišljene su dvije staze koje su već djelomično opisane projektom Bike Rijeka, tj. dio su biciklističkih staza Riječkog prstena te čine cjelinu riječke biciklističke transverzale. Obje staze su brdske staze te kao takve nisu pogodne za cestovne bicikle. Staza radnog imena "K7", spada u srednje teške staze, zahtjeva nešto kondicije radi kratkog uspona kao i brdsku biciklu. Vodi vas od Žurkova do Urinja, zatim slijedi nešto zahtjevniji uspon do vrha Sopalj pa preko postojeće trim staze i arheološkog lokaliteta Solin te kroz naselje nazad do polazišne točke na Žurkovu. Staza je duga oko 15 km, a vožnja traje do 2 sata. Druga staza, radnog imena K7A, se može odvoziti kao varijante staze K7 ili kao zasebna cjelina. Duga je oko 8 km i spada u XC staze, odnosno tehnički zahtjevne staze. Od biciklista zahtjeva nešto više spretnosti i iskustva. Dio staze koji zahtjeva dodatno uređenje i prilagodbu je spust na dijelu koji se naziva Put bakarskih školana. U planu je i postavljanje info tabli na ključnim punktovima čime bi zaokružili cjelinu te ponudili korisnicima kompletno iskustvo za sigurno i ugodno bicikliranje. Po završetku projekta Općina Kostrena će biti bogatija za još jedan kvalitetan sadržaj koji će služiti i gostima i nama domaćima”, rekao je Miketa.

“Općina i Turistička zajednica nastoje pružiti kvalitetnu potporu turističkom razvoju Kostrene. Moderan turist ima drugačija očekivanja i motiviraju ga neki novi oblici ponude, a more i sunce jednostavno više nisu dovoljni. Usmjerenja ka ponudi poput bike friendly smještaja postaju sve značajniji kriterij kod donošenja odluke o izboru smještaja, zato i naša promišljanja idu u tom smjeru. Pored toga, ovim projektom Kostrena pridonosi i aktivno sudjeluje u izradi operativnog plana razvoja cikloturizma Primorsko-goranske županije, kao povod pokretanju projekta istaknuo je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.