Kostrena 6. srpanj 2016.

Kostreni priznanje za transparentnost

Kostreni priznanje za transparentnost
Kostrena je jedna od osam općina u Hrvatskoj koja je u razdoblju istraživanja objavila sve tražene proračunske dokumente radi čega joj je dodijeljeno priznanje Instituta za javne financije

Institut za javne financije predstavio je rezultate sveobuhvatnog istraživanja koje se provodilo u razdoblju od studenog 2015. do ožujka 2016. godine o transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina). Premda se transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava, stanje je i dalje nezadovoljavajuće. Među odlično ocijenjenim Općinama su Kostrena, Bizovac, Kistanje, Konavle i Orehovica. Priznanje je u ime Općine Kostrena preuzela Tamara Bulat, voditeljica Službe za financije i gospodarstvo u Općini Kostrena, koja je istaknula činjenicu kako je i Kostrena bila u prošlom istraživanju loše ocijenjena, ali se sustavnim radom na poboljšanjima u dostupnosti informacija puno toga napravilo i rezultat nije izostao.

Transparentnost je mjerena brojem objavljenih ključnih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2014., polugodišnje izvršenje proračuna za 2015., prijedlog proračuna za 2016., izglasani proračun za 2016. i proračun za građane za 2016. Budući da se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina transparentnosti može se kretati od 0 do 5. U obzir su uzeti samo dokumenti koji su bilo dostupni u navedenom razdoblju i to na dan pretraživanja mrežne stranice, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Istraživanjem se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata, te kvalitetu službenih mrežnih stranica lokalnih jedinica.

Kao zaključak ovog istraživanja je preporuka Instituta da Ministarstvo financija u koordinaciji s Ministarstvom uprave pojača zakonske odredbe koje obvezuju na objavu cjelovitih proračunskih dokumenata  te utvrditi i primjenjivati kazne za čelnike lokalnih jedinica koji se tih odredbi ne pridržavaju.

Komentari