Kostrena 9. prosinac 2017.

Kostrenjani slave Mikulu i stare užance

Kostrenjani slave Mikulu i stare užance
Sjajna atmosfera uz glazbu uživo i bogatu gastronomsku ponudu obilježili su prvi dio “Mikulne”, manifestacije što se u čast svetog Nikole održava u Kostreni. Veliko finale ovogodišnje “Mikulne” bit će večerašnji koncert Gibonnija.

Na trgu ispred Sportske dvorane Kostrena, svečanim otvorenjem u 12 sati započela je treća “Mikulna”, manifestacija koju zajednički organiziraju Općina Kostrena, Turistička zajednica Općine Kostrena i Komunalno društvo Kostrena, uz podršku brojnih sponzora i donatora.

Uvod u program i ceremoniju otvaranja bio je nastup kostrenske Klape “Trabakul” nakon čega je okupljenima dobrodošlicu najprije poželjela direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena Sandra Svetić.

“Zahvalila bih se našim udrugama i pojedincima koji svojim sadržajima i programima pokazuju potencijal Kostrene i koliko svi zajedno možemo napraviti. Manifestacije poput Mikulne jačaju turistički potencijal i čine Kostrenu privlačnijom i prepoznatljivijom i izvan glavne turističke sezone”, naglasila je Svetić.
 
Humanitarni karakter

Podršku Mikulni od samog početka pruža sponzor INA u čije ime se prisutnima obratila rukovoditeljica planiranja i kontrole proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka Sanja Jakovac Šepić.

“Drago mi je što sam danas ovdje kao predstavnik Ine jer kroz uključenost u ovu lijepu manifestaciju još jednom pokazujemo da prepoznajemo važnost ulaganja u zajednicu u kojoj poslujemo. Osobito se to odnosi na riječko područje i na Kostrenu koja igra važnu ulogu u našem poslovanju. Osim Mikulni, INA je ove godine doprinijela i blagdanskom ruhu Kostrene, a kad padne mrak i upali se božićna rasvjeta, vidjet ćemo koliko smo u tome bili uspješni. Čestitke organizatorima koji su još jednom uspješno složili bogat program zahvaljujući kojem će Kostrenjani i njihovi gosti u ovo čarobno vrijeme pronaći nešto zanimljivo za svakoga. Svima želim dobru zabavu i ugodne blagdane,” poručila je.

Humanitarni cilj ovogodišnje Mikulne nabavka je posebnih sportskih kolica za Košarkaški klub Kostrena čiji se predstavnik od srca zahvalio svima koji su se uključili i koji žele dati doprinos “sajanju”. Uz zahvalu sudionicima i sponzorima, Mikulnu je otvorio načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i poželio svima dobru zabavu.

Duh Kostrene i Kostrenjana

“Kostrena i sve u njoj povezano je s morem pa tako i njezin zaštitnik sveti Nikola u čiji su se zagovor za dobro more i povratak kući, oduvijek uzdali naši pomorci i u molitvama mu se obraćale kostrenske none, mame i supruge. Njemu u čast danas slavimo našu Mikulnu koja objedinjuje sve što imamo i što jesmo, duh Kostrene i Kostrenjana”, naglasio je općinski načelnik.

Program se nastavio nastupima djece kostrenskog vrtića i škole. Mali posjetitelji mogli su uživati u druženju sa sv. Nikolom, a veliko zanimanje izazvalo je oslikavanje lica, koje kao da je podsjetilo da se Kvarneru bliži i peto godišnje doba! Tijekom programa predstavljali su se redom izlagači izmjenjujući se s nastupima “Kantridersa” i “Love, Sing, Dance” dua, a sva događanja pratila je bogata gastronomska ponuda. Ovogodišnji novitet bila su čak dva kulinarska natjecanja i to u pripremi božićnih kolača pod nazivom “Bokunić slatkoga” i u kuhanju kotlića prema receptu iz kostrenske kuharice - “Lignji na saft”. Najbolji bokunić slatkoga pripremila je Marijana Perić, dok je u pripremi lignji najuspješnija bila Sportska zajednica općine Kostrena. Pobjednicima su uručene i prigodne nagrade.
 
Večeras koncert Gibonnija

Od samog početka posebno obilježje Mikulni dao je ponovno oživljeni kostrenski običaj Bratovštine sv. Nikole- sajanje” (prikupljanje pomoći), kao čin međusobnog pomaganja u zajednici. Iako se nekad “sajalo” za pomorce i običaj se ponešto promijenio, namjera je ostala ista- pomoći onim članovima lokalne zajednice kojima je to potrebno. Mikulna je prigoda kada u sajanju sudjeluje čitava Kostrena, a sredstva se prikupljaju na način da udruge posjetiteljima nude svoje radove, hranu, piće, kalendare i fotografiranje i predstavljaju različite aktivnosti u zamjenu za donacije. Nakon manifestacije, sva prikupljena sredstva uručit će se Košarkaškom klubu Kostrena. Vrijedi dodati kako su se sredstva već prikupljala na nedavno održanom Tattoo Expo kao i na rock festivalu “Ri Rock” u Rijeci.
 
Prvi dio manifestacije završio je paljenjem lampica na velikom boru ispred dvorane, nakon čega je nebo nad Kostrenom obasjao vatromet. Kruna ovogodišnje Mikulne bit će večerašnji koncert popularnog splitskog glazbenika- Gibonnija, što u 20 sati počinje u Sportskoj dvorani Kostrena.