Kostrena 4. prosinac 2018.

Kostrenska fešta u čast sv. Luciji, sv. Barbari i sv. Nikoli

Kostrenska fešta u čast sv. Luciji, sv. Barbari i sv. Nikoli
Kostrenjane i njihove goste očekuju brojna kulturna, humanitarna, sportska, gastronomska i glazbena događanja, pokazujući bogatstvo društvenog i kulturnog života Kostrene. Program su predstavili načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena Sandra Svetić i članica Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Eugenia Uljan.

Događanja okupljena pod zajedničkim nazivom “Od Svete Barbare do Svete Lucije”, simboliziraju dva velika blagdana u čast svetica po kojima su dvije kostrenske župe dobile ime- Župa sv. Barbare i Župa sv. Lucije. Barbarina i Lucina bit će obilježene svetim misama i različitim programima, a između njih održat će se zanimljive izložbe, koncerti, promocije. Na dan sv. Nikole Kostrena slavi Dan Općine kojeg će obilježiti Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Kostrena, na kojoj nagrade i priznanja dobivti istaknuti mještani Kostrene.

Upravo u čast sv. Nikoli prije četiri godine pokrenuta je Mikulna, središnji prosinački događaj u kojem sudjeluje čitava zajednica. Sve u Kostreni povezano je s morem pa je tako i Mikulna, starinski naziv za tradicijske običaje koji su se organizirali u čast sv. Nikoli, odnosno Mikuli. Ovaj privlačan glazbeni i gastronomski doživljaj po prvi puta će se održati kao trodnevno događanje uz sudjelovanje različitih izlagača, kostrenskih udruga i institucija koje će svojim aktivnostima i ove godine oživjeti stari običaj pomorske Kostrene- “sajanje”, zanimljiv djelić njezine bogate povijesti.  U drvenim kućicama na trgu ispred Sportske dvorane u Kostreni, svatko će pronaći nešto za sebe, od domaćih autohtonih proizvoda do ručno izrađenih ukrasa i raznovrsne gastronomske ponude karakteristične za ovo doba godine.


Program Mikulne počinje u petak 7. prosinca u 16 sati dječjom predstavom Kazališta Smješko „Iznenađenje sv. Nikole“, a nastavit će se paljenjem blagdanske rasvjete i vatrometom koji će obasjati nebo nad Kostrenom, nakon čega slijedi zabava uz beskrajno zabavnog voditelja ovogodišnje Mikulne Maria Lipovšeka Battifiacu i Duo Timeless.

U subotu, 8. prosinca od 16 sati uz kostrenske udruge, klubove i umjetnike, posjetitelji će imati prilike sudjelovati u različitim kreativnim radionicama i podsjetiti se na davno zaboravljene tradicijske igre kao i degustirati tradicionalna blagdanska jela koja će pripremati Kristijan Kozmić, autor kuharice “Primorski pijat”, a za veselu atmosferu pobrinut će se grupa Fun.

Zadnjeg dana Mikulne nedjelju 9. prosinca program će započeti u 14 sati, uz bogatu ponudu prigodnih blagdanskih proizvoda, zanimljive društvene igre za male i velike i zagarantiranu zabavu uz Love Sing and Dance Duo. U 19 sati u Sportskoj dvorani Kostrena nastupit će veličanstvena “Četiri tenora” u organizaciji Udruge Narodna čitaonica Kostrena i Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena. Nakon koncerta druženje se nastavlja na trgu uz glazbeni program i gastronomsku ponudu.


Ulaznice za koncert "Četiri tenora" mogu se kupiti putem sustava mojekarte.hr  i  na slijedećim prodajnim mjestima u Kostreni i Rijeci; KD Kostrena (Sportska dvorana), Dallas Records (Splitska ulica), Foto Revija (Užarska ulica) i Caffe bar Nad Urom (Robna kuća Korzo). Cijena ulaznice iznosi 80 kuna.

Turistička zajednica Općine Kostrena po prvi puta uvodi izbor najljepše božićne okućnice. Početkom prosinca poput mnogih drugih mjesta i Kostrena odijeva blagdansko ruho, a takvom ozračju pridonose i mnogi mještani uređenjem svojih kuća i okućnica božićnim dekoracijama čineći Kostrenu ljepšom i uređenijom. S namjerom da se  dodatno potakne mještane na blagdansko uređenje, pokrenut je izbor za “Najljepšu božićnu priču”, a svi koji se žele prijaviti to mogu učiniti od 1. do 10 prosinca nakon čega će komisija obići sve prijavljene lokacija i na završnom događanju 14. prosinca u 19:30 u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji proglasiti pobjednika.

Detaljni program i satnicu događanja manifestacije “Od Svete Barbare do Svete Lucije” pogledajte OVDJE.