Kostrena 4. kolovoz 2016.

Kostrenska lučica Podurinj u novom ruhu

Kostrenska lučica Podurinj u novom ruhu
Završena je prva faza obnove kostrenske lučice Podurinj, u sklopu koje je uređen plato površine od 711 metara kvadratnih te saniran zaštitni kameni valobran u duljini od 40 metara.

Zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić sastao se s načelnicom Općine Kostrena Mirelom Marunić i ravnateljicom Županijske lučke uprave Bakar- Kraljevica-Kostrena Dijanom Mihaljević nakon čega su zajednički obišli lučicu Podurinj u kojoj su se tijekom srpnja odvijali radovi na uređenju platoa i operativne obale.

”Bilo je bitno u lučici Podurinj napraviti red u prostoru. Odlukom Županijske skupštine iz 2014. godine, dotadašnja Lučka uprava Bakar- Kraljevica proširena je i na područje Kostrene, kao preduvjet za gospodarenje ovim prostorom na način koji će biti u interesu korisnika, ali i ulaganje u njegovu sanaciju. U nepunih dvije godine uloženo je preko 300 tisuća kuna u uređenje prostora lučice. Sigurni smo kako će krajnji korisnici kao i Primorsko-goranska županija, Županijska lučka uprava i Općina Kostrena, biti zadovoljni realiziranim ulaganjima u prostorno uređenje”, poručio je zamjenik župana Boras Mandić.
 
Načelnica Kostrene Mirela Marunić objasnila je kako je cilj Općine Kostrena da se od zapuštenoga prostora lučice stvori novi prijeko potreban prostor te najavila planove vezane za daljnje uređenje i upravljanje prostorom kojim je do 2014. godine gospodarilo Sportsko ribolovno društvo. 

”Cilj je da se lučica Podurinj dovede u red, a prvi korak ka tome je sigurnost operativne rive čija je prva faza uređenja gotova. Naša namjera je uređenje kompletnog dijela lučice tako da se može povezati s lučicom Stara voda i centrom Kostrene. Idejno rješenje za to postoji, no ono na što se moramo koncentrirati u narednom periodu su imovinsko- pravni odnosi”, objasnila je Marunić.
 
Ukupna investicija uređenja lučice iznosi gotovo 336 tisuća kuna, od čega je Županijska lučka uprava Bakar- Kraljevica- Kostrena financirala radove u iznosu od nešto više od 248 tisuća kuna te projekt i uslugu stručnog nadzora u visini od 50 tisuća kuna dok je Općina Kostrena sufinancirala radove u visini od gotovo 38 tisuća kuna. Uređen je plato površine od 711 metara kvadratnih, a najopsežnija sanacija sprovedena je na školjeri, odnosno zaštitnom kamenom valobranu u duljini od 40 metara.