Kostrena 23. svibanj 2020.

Kostrenske projekte korona usporila, ali ne i zaustavila

Kostrenske projekte korona usporila, ali ne i zaustavila

Pandemija korona virusa je usporila, ali ne i zaustavila realizaciju brojnih kostrenskih projekata poput proširenja groblja, energetske obnove vrtića, uređenja Mirisnog vrta, komunalnih radova…

Općina Kostrena godinu je započela projektom proširenja groblja u Kostreni Svetoj Luciji, vrijednim 7,5 milijuna kuna kojom će Kostrena dobiti 543 ukopna mjesta. Kako bi se premostio period do završetka radova, koncem siječnja izgrađene su nove grobne niše. Prenamjenom parcele predviđene za izgradnju grobnica većih dimenzija dobio se prostor za 5 četverostrukih, 10 dvostrukih i 5 jednostrukih grobnih niša te 32 pretinca za urne.


U veljači su počeli radovi na formiranju Mirisnog vrta, nove zelene površine i uređenog prostora za boravak na otvorenom s idejom promicanja očuvanja zdravlja i prirode. Mirisni vrt zamišljen je kao mjesto predaha, uživanja u mirisima, bojama i teksturama biljaka, druženja i edukacije s posebnim naglaskom na djecu i mlade. Sadnja bilja osmišljena je prema godišnjim dobima kako bi vrt tijekom čitave godine bio zorni prikaz promjena u prirodi. Prostor za posjetitelje opremljen je klupama, sjenicom i koševima za otpad. Uskoro će biti postavljene ograde i stilizirane informativne table s opisima i rasporedom biljnih vrsta. Projekt vrijedan 350 tisuća kuna financirala je Općina Kostrena.


U naselju Glavani gradi se novih 380 metara sanitarne kanalizacije i vrši prelaganje vodovoda, a na do sada neosvijetljenoj cesti iznad Sportske dvorane Kostrena postavljena je javna rasvjeta. Završeni su radovi i na izgradnji cesta u naselju Paveki, a s prvim danima lipnja trebala bi završiti i montaža opreme na reciklažnom dvorištu.


Koncem travnja započela je i energetska obnova Dječjeg vrtića “Zlatna ribica”, vrijedna oko 5 milijuna kuna, od čega je preko 3 milijuna kuna bespovratnih. Obnovom fasade, termoizolacijom krovova i zamjenom vanjske stolarije, zgrada će iz postojećeg energetskog razreda C prijeći u energetski razred A, uz uštedu energije od gotovo 60 posto na godišnjoj razini. Radovi bi trebali završiti početkom sljedeće pedagoške godine.


Iako kasnije od planiranog, krenuli su radovi i na uređenju rotora Šoići na državnoj cesti D8. Djelomično period zime koji nije pogodan za hortikulturne radove, a kasnije i situacija oko koronavirusa pomaknuli su rokove za početak radova. U tijeku je izvođenje građevinskih i elektrotehničkih radova. Rotor Šoići predstavlja ulaz u Kostrenu s istočne strane i bit će uređen u skladu s pomorskom tradicijom Kostrene. Krasit će ga stilizirane barčice, jarboli i valovi prilagođene kružnoj površini rotora i nisko raslinje koje neće utjecati na vidljivost i sigurnost prometa u kružnom raskrižju. Kompletno uređenje bi trebalo biti gotovo do kraja lipnja.


Uređuju se i prometnice u istočnom dijelu Kostrene. Saniran je dio kolnika na dionici Randići- Trg Svete Barbare. Dio ceste uređuje se i u naselju Rožmanići gdje je potrebno urediti oborinsku odvodnju i napraviti pripremu za gradnju vodovoda. Koncem lipnja planiran je početak sanacije oborinske odvodnje u najvećem kostrenskom naselju Paveki. Uskoro bi trebala započeti sanacija kolnika na dionici od ulaza u rotor na Urinju do podvožnjaka u Sv. Barbari koji će se odvijati po fazama. Osigurana su sredstva i za uređenje i sanaciju rotora Urinj čije se hortikulturno uređenje planira sljedeće godine.


Uređenje obalnog pojasa i dohrana plaža neizostavan su dio priprema za kupališnu sezonu. Ove godine radovi se izvode kasnije no obično na što je utjecala situacija s koronavirusom. Dohranjena je i uređena plaža kod Jedriličarskog kluba Galeb koju je uništilo jugo. Na istoj plaži sanira se plato i prilaz tušu. Sanirane su rupe na plaži kod ronilačkog centra, prilaz u more i obalni zid na lokaciji Podumboko.


Na Svežnju će se postaviti novi dizajnerski tuš, kabina za presvlačenje i klupe izrađenih u okviru projekta Lungomare Art te urediti prilaz plaži. U skladu s financijskim mogućnostima, zamjena oštećenih klupa novima, predviđena je i na drugim lokacijama uz obalni put. Sredinom lipnja u funkciju će se staviti tuševi. U moru će se postaviti zaštitne barijere za kupaće, a prema sugestijama kupaća ove godine postavit će se i na plaži Perilo kod Stare vode. Obalni put trebao bi uskoro dobiti i dodatne lokacije besplatnog interneta (wi- fi) u okviru projekta WiFi4EU.