Kostrena 19. studeni 2019.

Mladim Kostrenjanima gotovo pola milijuna kuna 

Mladim Kostrenjanima gotovo pola milijuna kuna 
Općina Kostrena je za školsku, odnosno akademsku 2019./2020. mladim Kostrenjanima dodijelila 59 stipendija za što je iz općinskog proračunu izdvojeno 477 tisuća kuna.

U Vijećnici Općine Kostrena, održano je i svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju učenika i studenata u školskoj, odnosno akademskoj godini 2019./2020. Dobitnicima stipendija ugovore je uručila zamjenica načelnika Đurđica Matešić- Bilobrk uz prigodnu čestitku. 


“Raduje činjenica da u Kostreni svake godine imamo velik broj darovitih mladih ljudi koji zaslužuju dobiti priznanje za uloženi trud i stipendiju kao poticaj daljnjem obrazovanju. Čestitam svim stipendistima, uz želju da im nova školska i akademska godina bude još uspješnija”, poručila je.


Za školsku, odnosno akademsku godinu 2019./2020. Općina Kostrena dodijelila je 59 stipendija za što je u proračunu osigurano 477 tisuća kuna. Prema kriteriju izvrsnosti pravo na stipendiju ostvarilo je 22  učenika i 31 student. U skladu s kriterijima uvedenim prošle godine, dodijeljene su i 3 stipendije za učenike slabijeg imovinskog stanja te 3 studentske stipendije u kategoriji deficitarnih zanimanja. 


Učeničke stipendije iznose 500 kuna mjesečno i isplaćuju se za devet kalendarskih mjeseci. Studentske stipendije dodijeljene prema kriteriju izvrsnosti iznose 700 kuna mjesečno i isplaćuju se za deset kalendarskih mjeseci. Nešto izdašnijim iznosom stipendiraju se studenti u kategoriji deficitarnih zanimanja. Stipendiju u iznosu od 1.200 kuna primaju studenti koji studij pohađaju na području Primorsko- goranske županije te 2.500 kuna studenti koji studiraju izvan PGŽ. 


Programom javnih potreba u obrazovanju i znanosti u koje spadaju i stipendije, Općina želi mladima stvoriti  što bolje uvjete za stjecanje kvalitetnog obrazovanja i razvoj njihovih potencijala. Uz program stipendiranja, Općina Kostrena sufinancira i troškove prijevoza učenika koji redovito pohađaju srednju školu te im uoči početka školske godine bonom od 600 kuna pomaže u nabavci udžbenika i drugih potrepština.