Kostrena 17. ožujak 2021.

Nagrade i priznanja kostrenskim sportašima i klubovima

Nagrade i priznanja kostrenskim sportašima i klubovima
U organizaciji Općine Kostrena održano je proglašenje najuspješnijih sportaša i sportskih klubova u 2020. godini. Svečana dodjela nagrada i priznanja održana je u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji u skladu s epidemiološkim uvjetima.

Prošlu 2020. godinu obilježila je pandemija koja je onemogućila putovanja i otkazala brojna sportska natjecanja, a prvi puta u povijesti sporta otkazane su i Olimpijske igre koje su se trebale održati u Tokiju. Malobrojni sportaši su u takvim uvjetima imali prilike trenirati i natjecati se. Unatoč tome, kostrenski sport i sportaši su itekako aktivni, no zaslužuju našu pažnju i pomoć više no ikad, istaknuo je u svojem pozdravnom govoru načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i izrazio nadu kako će ova godina biti godina povratka velikih sportskih natjecanja. Sportašicama i sportašima iskrene čestitke uputila je i zamjenica općinskog načelnika Đurđica Matešić Bilobrk.


Najuspješniji sportaš do 18 godina je Vito Katnić  iz Karate kluba Kostrena, a najuspješnija sportašica do 18 godina je Ana Jović iz Kickboxing kluba Sušak. Tin i Edo Fike iz Jedriličarskog kluba Galeb, najuspješnija su sportska ekipa do 18 godina. 

Najuspješniji sportaš senior je Ivica Dundović iz Športskog ribolovnog društva Kostrena,  najuspješnija sportašica seniorka je Ana Petrović iz Kluba podvodnih aktivnosti Kostrena dok je najuspješnija muška seniorska ekipa posada krstaša Molo longo s kormilarom Rajkom Kujundžićem iz Jedriličarskog kluba Galeb. 

Za izniman dugogodišnji doprinos razvoju kostrenskog sporta nagradu su dobili Franjo Živko i posthumno p. Ivica Kovačević. 


Franjo Živko je više od 40 godina aktivan u kostrenskom sportu- dvanaest godina bio je na čelu Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru, izbornik ženske i muške selekcije saveza Hrvatske na europskim i svjetskim prvenstvima, međunarodni je sudac u udičarenju, predsjednik udruženja Alpe- Adria, devet godina predsjednik športske lučice Podurinj, a unazad osam godina je predsjednik udruge Športsko ribolovno društvo INA Kostrena. 

Ivica Kovačević je bio veliki zaljubljenik u sport, posebice nogomet. Bio je prvi sportski glas Radija Rijeke, uvaženi nogometni i skijaški sudac, sportski komentator, surađivao je i pisao za Večernji list i Vjesnik, a u Kostreni je ostavio poseban trag prativši nogometne utakmice NK Pomorac. Obitelj mu i danas živi u Kostreni. 


Priznanja za sportska postignuća u 2020. godini dobili su Andrea Koraca iz Hrvatskog akademskog odbojkaškog društva Rijeka  i Mark Maglica Jedriličarskog kluba Galeb. 

Zahvalnicu Općine Kostrena za sportska postignuća u 2020. godini dobili su Marijana Milić iz Športskog ribolovnog društva Kostrena, Sara Tadej, Leona Lencović, Lucija Lencović, Jakov Tešar, Borna Babić, Lukas Lencović, Leona Baraban, Helena Willheim, Neo Juretić, Mark Miloš iz Karate kluba Kostrena, Frano Gudelj iz Kluba podvodnih aktivnosti Kostrena, Karlo Ugrin i Barbara Perušić iz Jedriličarskog kluba Galeb te Klub podvodnih aktivnosti Kostrena.