Kostrena 26. ožujak 2020.

Niz mjera pomoći poduzetnicima i obrtnicima u Kostreni

Niz mjera pomoći poduzetnicima i obrtnicima u Kostreni
Kako bi olakšala svakodnevicu svojim mještanima i pomogla lokalnim poduzetnicima čije je poslovanje ugroženo koronavirusom, Općina Kostrena planira donošenje niza mjera s ciljem pružanja potpore kvaliteti života, očuvanju radnih mjesta i poslovanja, prije svega malim poduzetnicima i obrtnicima čije je poslovanje trenutno potpuno obustavljeno i kojima će se u nastojanju pronalaska optimalnih rješenja trebati pristupati individualno. 

Općina Kostrena neće prestati s radom kako bi se omogućio kontinuitet poslovanja i pružanja usluga mještanima. Bez obzira što se u ovom času ne primaju stranke, komunikacija se odvija putem elektronske pošte, telefona i pošte.


U ovom trenutku predviđene su sljedeće mjere:

- Mještanima Općine Kostrena produžuje se rok plaćanja komunalne naknade za 60 dana od dana dospijeća navedenog na uplatnici.

- Otvorena je telefonska linija 051 209 062 koja je na raspolaganju mještanima Kostrene radnim danom od 8 do 16 sati, kako bi se smanjio izlazak iz kuće i osobni kontakt mještana koji spadaju u rizične skupine poput starijih osoba, kroničnih bolesnika, invalida i osoba s rješenjem o samoizolaciji.  Općina Kostrena će u suradnji s lokalnom ljekarnom i liječnicima obiteljske medicine organizirati dostavu lijekova te uz pomoć volontera iz DVD Kostrena dostavu osnovnih namirnica i higijenskih potrepština.

- Poslovnim subjektima koji su u zakupu u poslovnim prostorima koji su u vlasništvu Općine Kostrena, odnosno pravnim osobama i ustanovama kojima je Općina Kostrena osnivač, odgađa se plaćanje zakupnine na razdoblje od 3 mjeseca.

- Obveza plaćanja naknade za koncesijska odobrenja na pomorskom dobru odgodit će se do 1. lipnja 2020.g.

- Za vrijeme trajanja odgode plaćanja obaveze, neće se obračunavati zakonska zatezna kamata

- Za vrijeme privremenog prestanka rada Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“, roditelji djece koja su upisana u vrtić, s prebivalištem na području Općine Kostrena, oslobodit će se plaćanja sudjelovanja u ekonomskoj cijeni vrtića.

- Odgađa se pokretanje svih postupaka prisilne naplate za vrijeme dok traju izvanredne mjere, osim onih potraživanja kojima eventualno prijeti nastupanje zastare.

- Pristupit će se izradi modela uključivanja Općine Kostrena u potporu državnih mjera za pomoć poduzetnicima i obrtnicima čije poslovanje ugroženo a koji imaju sjedište na području Općine Kostrena.

- Izmijenit će se postojeći Program poticanja poduzetništva tako da će se u istom predvidjeti mjere i kriteriji pomoći poduzetnicima i obrtnicima čije poslovanje ugroženo a koji imaju sjedište na području Općine Kostrena.


Riječ je o prvim mjerama koje će Općina Kostrena donijeti, a koje će se u skladu s okolnostima i potrebama dorađivati, proširivati i donositi.

“Trajanje krize i razvoj situacije, u ovom trenutku teško možemo predvidjeti, pa kao što trenutno živimo dan po dan, tako ćemo pristupati i mjerama. Ono što je sigurno, učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi i našim mještanima i našim poduzetnicima olakšali ovu situaciju, omogućili nastavak poslovanja i očuvali radna mjesta. Treba napomenuti kako će jedinice lokalne samouprave, pa tako i Općina Kostrena dati značajan doprinos ublažavanju ekonomskih posljedica ove krize i kroz gospodarske mjere Vlade RH o odgodi plaćanja poreza na dohodak pošto je porez na dohodak najvećim dijelom prihod JLS- a. Odluke koje budemo donosili morat će se usklađivati i s izmjenama zakona i poštovati procedure njihovog donošenja u skladu s nadležnostima. Dio ovih odluka koje planiramo provesti u nadležnosti je Općinskog vijeća čiji rad također treba uskladiti s novonastalom situacijom. Ono što je u ovom času najvažnije i što bih želio poručiti javnosti i mještanima Kostrene – budimo odgovorni, no budimo i solidarni i dajmo sve od sebe da što prije okončamo ovu situaciju”, rekao je načelnik  Dražen Vranić.

Foto: arhiva