Kostrena 9. listopad 2019.

Nove pametne klupe na šetnici i u lučici Podurinj

Nove pametne klupe na šetnici i u lučici Podurinj

Nakon što su prošle godine “pametne klupe” postavljene u uvali Žurkovo i u dvorištu kostrenske osnovne škole, pametnu klupu dobila je i lučica Podurinj dok je druga postavljena uz obalni put ispod “Kostrenke”.

Riječ je o nastavku projekta Ine i Općine Kostrena započetom prošle godine, s ciljem da se suvremenom komunalnom opremom oplemene javne površine i uvede korištenje obnovljivih izvora energije za svakodnevne tehnološke potrebe.


Solarne, tvz. “pametne” klupe nabavljene su od hrvatske tvrtke Include Steora. Ukupna vrijednost za nabavku nove dvije klupe iznosi 47.325 kuna s uključenim PDV- om, od kojih je Ina osigurala 40 tisuća kuna, a Općina Kostrena razliku potrebnih sredstava.

Inicijativu Općine Kostrena da kroz postavljanje pametnih klupa doprinese očuvanju okoliša i potakne korištenje obnovljivih izvora energije prepoznala je Ina, a projekt je tim vrjedniji jer se radi o jedinstvenom rješenju hrvatskog inovatora.


“Drago mi je što i ove godine, u suradnji s Općinom Kostrena, nastavljamo s postavljanjem pametnih klupa u općini. Jedno od glavnih načela Ininog poslovanja je voditi računa o zaštiti okoliša, a želja nam je okretati se što je moguće više obnovljivim izvorima energije. Ovaj projekt podupire naša nastojanja, a uz to, na ovaj način podržavamo i hrvatski tehnološki razvoj. INA se od svog osnutka kontinuirano trudi biti aktivni član zajednice u kojoj posluje, a posebno smo fokusirani na projekte koji doprinose podizanju kvalitete života lokalnog stanovništva. Veselim se budućim ovakvim inicijativama”, kazala je Sanja Jakovac Šepić, rukovoditeljica Planiranja i kontrole proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka.
 

Solarne klupe Iclude Steora imaju solarno napajanje kojim omogućavaju bežično i žično punjenje mobilnih telefona i drugih uređaja poput tableta, laptopa i sl. Ove “pametne klupe”, prikupljaju podatke o broju napunjenih uređaja, bilježe broj wi- fi korisnika i njihovu podatkovnu potrošnju, prikupljaju meteorološke podatke poput temperature i vlažnosti zraka i oborina. Klupe imaju wi- fi pristupnu točku, bočno osvjetljenje i regulator uštede energije, a uz sve nabrojeno svojim atraktivnim izgledom i vizualno obogaćuju prostor.

“INA u Kostreni podupire različite razvojne, komunalne, sportske i kulturne projekte. Drago nam je što razumiju potrebe zajednice i prepoznaju važnost ulaganja u zajednicu u kojoj posluju i gdje suživot donosi brojne izazove. Zajedno živimo i zajedno se moramo razvijati”, naglasio je kostrenski načelnik Dražen Vranić.


Kao i prethodne dvije klupe i ove će imati wi- fi točku naziva “Hotspot života”, pristupne šifre ozivime194. Općina Kostrena uključila se u projekt “Oživi me”, pokrenut s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti poznavanja postupka reanimacije i pravovremenog prepoznavanja zastoja srca i pružanja pomoći.

Kampanju su osmislili Hrvatsko kardiološko društvo, Hrvatska kuća srca i Studentska ekipa Prve pomoći po uzoru na brojne europske zemlje. Ova kampanja se odvija putem internetskih stranica, radio postaja, televizije, društvenih mreža, javnih događanja, projekata u školama i na radnim mjestima.