Kostrena 28. listopad 2016.

Groblje u Sv. Barbari uređeno uoči Svih svetih

Groblje u Sv. Barbari uređeno uoči Svih svetih
Kostrensko groblje u Sv. Barbari dobilo je novu mrtvačnicu, kosturnicu, centralni križ i ukopna mjesta te novi razglas i video nadzor, a uređen je i okoliš groblja. Dobre vijesti razveselit će mještane uoči blagdana Svih svetih.
 
Svi Kostrenjani koji će i ove godine obilaziti posljednja počivališta svojih najmilijih u Sv. Barbari će sigurno biti ugodno iznenađeni. Naime, dočekat će ih novouređeno groblje, ali i brojni noviteti.
 
“Posebno sam ponosna na uređenje ovog groblja. Imamo jedno prekrasno malo groblje, međutim ostali sadržaji, kao što je mrtvačnica, do sada nisu zadovoljavali potrebe mještana, a nisu bili ni dostojni ukopa naših pokojnika. Projekt za proširenje groblja je nastao još dok sam bila direktorica komunalnog društva, a evo sada kao načelnica imam tu sreću da otvorim ovo prekrasno uređeno groblje. Jako mi se sviđa kako je sve ispalo,” rekla je kostrenska načelnica Mirela Marunić, koja je najavila da će se ulaganja u dva kostrenska groblja nastaviti već početkom sljedeće godine.
 
Groblje pod video nadzorom
 
Projekt obnove i proširenja groblja započeo je još krajem 2013. godine izgradnjom mrtvačnice, u koju uloženo oko milijun i pol kuna. U drugoj je fazi izgrađena kosturnica i desetak novih ukopnih mjesta, a postavljen je i centralni križ. Investiciji je vrijedna oko 700 tisuća kuna. Tijekom ljeta je postavljen i novi razglas te video nadzor na oba kostrenska groblja. Uz groblje je u tijeku i obnova fasade na crkvi Sv. Barbare za što je osigurano 400 tisuća kuna, a dodatna sredstva planiraju se osigurati za obnovu vanjske stolarije na crkvi. Uređenje okoliša povjereno je KD Kostrena, koje je uložilo oko 120 tisuća kuna za ukrasno bilje te dodatnih 100 tisuća kuna za sustav navodnjavanja. U planu je i postavljanje spomen- obilježja poginulim i nestalim pomorcima.