Kostrena 15. srpanj 2020.

Od mirisne lavande do eteričnog ulja u zelenilu Kostrene

Od mirisne lavande do eteričnog ulja u zelenilu Kostrene

Kako se mirisna lavanda iz kostrenskog rasadnika pretvara u eterična ulja Kostrenjanima i njihovim gostima danas je u Rasadniku pokazala Maja Kriška iz udruge Eterico.

Opojni mirisi lavande iz Rasadnika se i ove godine šire Kostrenom, a kako od mirisne biljke nastaju eterično ulje i hidrolat kao vrijedni nusproizvod Kostrenjani su danas naučili iz prve ruke. Naime, u Rasadniku ih je korisnim vještinama poučila Maja Kriška, članica kostrenske Ekoregije, ali i udruge Eterico.


“Kako vrtlari nikada nisu vidjeli proces destilacije odlučili smo napraviti jednu pokaznu demonstraciju. Oni su sposobni zasaditi, obraditi i oživjeti ovako veliki vrt, a mi smo željeli njihovo znanje nadograditi”, poručila je Kriška. 

“Zapravo prvi puta vidimo taj destilator. Do sada smo samo uzgajali lavandu, ali nismo znali što se s njom dalje radi i kako nastaje finalni proizvod. Sada imamo jedan zaokruženi proces”, rekla je Ela Boljat iz Ekoregije Kostrena. 


Zanimljivoj demonstraciji prisustvovali su članovi Ekoregije, ali i posebni gosti- desetak članova Društva za istraživanje i potporu djeci i mladima, koji su u riziku od socijalne isključenosti zbog raznih zdravstvenih poremećaja ili drugih obilježja koja mogu dovesti do stigmatizacije. 


“Već šest godina se bavimo mladima s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Oni su većinom završili posebni razredni odjel za cvjećare i vrtlare u srednjoj školi pa je ovo sjajna suradnja”, poručila je Marta Berčić, predsjednica društva.


Prošle godine Ekoregija Kostrena društvu je donirala lavandu, od koje su vrijedni članovi šivali mirisne jastučiće, a iste su potom prodavali i tako prikupljali donacije.