Kostrena 4. lipanj 2021.

Osamdesetak ronioca čistit će kostrensko podmorje

Osamdesetak ronioca čistit će kostrensko podmorje
Ususret otvaranju turističke sezone i sezone kupanja u Kostreni će se ove subote, 5. lipnja, održati 27. EKO Kostrena, akcija čišćenja podmorja i obalnog pojasa u organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti Kostrena

Riječ je o akciji čišćenja podmorja koja je vrijedna i nužna za održavanje čistoće i kvalitete kostrenskih plaža i podmorja, što svakako pridonosi činjenici da je Uvala Svežanj i ove godine dobila međunarodno priznanje kvalitete i cijenjenu turističku markicu koja je turistima glavni orijentir kod odabira destinacije- Plavu zastavu.

Dugogodišnja akcija EKO Kostrena i ove godine ima u najavi više od dvjesto sudionika, od čega će čak osamdesetak ronioca čistiti kostrensko podmorje, dok će ostali volonteri čistiti obalni pojas. Učestalost ove akcije doprinijela je smanjenju količine otpada u podmorju, ali i čišćem okolišu kostrenskih plaža. 


Uz tradicionalni program koji započinje u 9 sati ispred klupskih prostorija KPA Kostrena, prvi će se put ove godine u more baciti EM bio kugle s efektivnim mikroorganizmima za čišćenje podmorja za što se pobrinuo Centar kulture Kostrena i INA. Akciji su se priključili i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ koji će u suradnji s KPA Kostrena i tvrtkom Dezinsekcija d.o.o. prikupiti uzorke i provesti ispitivanje kakvoće mora i morskog sedimenta prije i tri mjeseca nakon akcije.

Tehnologija efektivnih mikroorganizama razvijena je 70- tih godina, a sastoji se od raznih učinkovitih, korisnih i nepatogenih mikroorganizama proizvedenih prirodnim putem, koji nisu kemijski sintetizirani niti dobiveni genetičkim inženjeringom. Dolaze u tekućem obliku, imaju široku primjenu, nemaju negativnih učinaka, a korisni su za biljke, životinje i ljude. 


Kugle su za Kostrenu izradile članice Udruge za kreativno stvaralaštvo Vali, a da se one dobro posuše i dočekaju ovu akciju osigurala je Udruga Bratovštine sv. Nikole.

Nakon održavanja eko akcije čiji je završetak predviđen oko 13 sati, održat će se 1. kolo kupa Republike Hrvatske natjecanja u plivanju perajama za sve kategorije. Podjela medalja i završnica programa predviđena je za 17 sati u Beach baru Quorum garden. 

EKO Kostrenu sufinancira Općina Kostrena, a podršku akciji daju Komunalno društvo Kostrena, Turistička zajednica općine Kostrena, Centar kulture Kostrena, Dezinsekcija d.o.o. i Primorsko- goranska županija.