Kostrena 12. svibanj 2022. Izvor: TZO Kostrena

“Pomorska biciklijada” spojit će Kostrenu i Bakar

“Pomorska biciklijada” spojit će Kostrenu i Bakar
Nakon subotnje “Pomorske biciklijade” u nedjelju su na rasporedu “Dani nordijskog hodanja” i “Zelena Kostrena”

Ispred Kostrene je još jedan aktivan vikend, prepun događanja. U subotu, 14. svibnja, održava se “Pomorska biciklijada”, tijekom koje će se sudionici upoznati s tradicijom pomorstva u Bakru i Kostreni te zanimljivim pričama i poznatim osobama iz našeg kraja. No, osim pomorskih tema, edukativna tura na dva kotača dotaknut će se i Frankopana, zaviriti u njihov Kaštel, nazdraviti Bakarskom vodicom i zasladiti se Kostrenskom tortom. 


Okupljanje i prijave sudionika je od 9 sati na parkiralištu u ulici Šetalište kostrenskih pomoraca, preko puta prepoznatljivog kostrenskog simbola- sidra, odakle se u 10 sati kreće preko Paveka i Urinja prema Bakru. U Bakru sudionike očekuju dobro poznati baškoti te razgled frankopanskog Kaštela. Nakon posjeta Bakru slijedi uspon do prepoznatljivih bakarskih vinograda, a potom se uz autocestu nastavlja do Škrljeva. Ruta prolazi kroz Sv. Kuzam te posljednjim usponom stiže do rimske utvrde na Solinu. Od Solina se sudionici spuštaju do Kostrene i zaključuju ovu edukativnu pomorsku priču. Kotizacija iznosi 30 kn po osobi, a prijave su još uvijek moguće putem online obrasca


U nedjelju 15. svibnja u nastavljaju se "Dani nordijskog hodanja“. Naime, po Kostreni se “hoda” već mjesec dana i polako se bliži i posljednja nedjelja ove popularne manifestacije. Prije nego se 22. svibnja zaključi organizirano hodanje Kostrenom, šetačima preostaje obići i sljedeću rutu: Žurkovo (kod JK Galeb)- Lučica Stara voda- Rožići- Žurkovo.  U 10 sati krenut će program na ovoj laganoj stazi dugoj 7 kilometara (cca 2 sata hoda) te će tako sudionici još jednom hodati uz samo more i uživati u prekrasnom ambijentu kojeg nudi Kostrena.


Nakon šetnje sudionici će se moći opskrbiti zdravom hranom i domaćim sadnicama starih sorti jer se u uvali Žurkovo održava sajam zdrave hrane “Zelena Kostrena”. Većina sudionika su ekološki certificirani uzgajivači i proizvođači, a oni koji nisu, proizvode po principima ekološke, organske, biodinamičke i permakulturne poljoprivrede. Na sajmu će svoje proizvode izložiti 30 uzgajivača i proizvođača zdrave hrane iz Primorja, Zagreba, Like, Hrvatskog Zagorja, Slavonije i Dalmacije te jedan iz Slovenije, a posjetitelji će moći kupiti svježe voće i povrće, prerađeno voće i povrće, mliječne kravlje i kozje proizvode, suhomesnate proizvode, riblje proizvode, med i proizvode na bazi meda, prirodnu kozmetiku, žitarice i proizvode od žitarica, te razne druge proizvode i sadnice.