Kostrena 5. listopad 2015.

Potpis za čišću Kostrenu

Potpis za čišću Kostrenu
Poboljšanje kvalitete zraka i smanjenje razine buke, uz kontinuirani monitoring te sprečavanje incidenata, kao i podizanje ekološke svijesti te kvalitete života mještana, glavni su ciljevi potpisanog Memoranduma o razumijevanju između INA rafinerije i Općine Kostrena.

Memorandum o razumijevanju u općinskoj su vijećnici svečano potpisali kostrenska načelnica Mirela Marunić te predstavnici INA rafinerije Bengt Oldsberg, izvršni direktor za rafinerije i marketing te Erkki Ranta, direktor Rafinerije nafte Rijeka. 

Memorandum bi trebao i dodatno unaprijediti odnos Općine Kostrena i INA rafinerije te potaknuti rješavanje otvorenih pitanja, kao i konstruktivan dijalog oko budućeg razvoja riječkog rafinerijskog sustava te projekata vezanih za izgradnju komunalne infrastrukture od zajedničkog interesa.
 
Zaslužiti povjerenje zajednice

“Rafinerija je bitna za zajednicu, ali i obrnuto. Povjerenje zajednice je nešto što moramo zadobiti i naša je obaveza da popravimo transparentnost i zaslužimo to povjerenje,” tom je prilikom poručio Oldsberg.

“Kostrena je industrijski bogata, ima snažan industrijski potencijal što joj svakako daje financijsku stabilnost. Međutim suživot s industrijom nije nimalo jednostavan i traži puno kompromisa. U svim projektima i dalje ćemo inzistirati na čuvanju zdravog i sigurnog okoliša za naše mještane. Vjerujem da i potpisivanje ovog memoranduma ide tome u prilog. Očekujemo da će rafinerija uložiti puno više sredstava u modernizaciju, a vjerujem da je ovim memorandumom ta obaveza još veća,” naglasila je načelnica Općine Kostrena.
 
Najavljene značajne investicije

U općinskoj su vijećnici predstavnici INA rafinerije najavili i velika ulaganja, koja bi, između ostalog, trebala povećati kvalitetu života na području Kostrene.

“Govorimo o ulaganju od 400 milijuna dolara u iduće četiri godine i zato nam je bitno osnažiti jedan transparentan komunikacijski kanal s Općinom Kostrena, kako bi to vrlo izazovno vrijeme ispred nas što uspješnije zajedno savladali,” najavio je Ivan Krešić, član uprave INA rafinerije.

“Početkom sljedeće godine, u siječnju i veljači, nas čeka velik dio projekata usmjerenih na smanjenje emisija, kao i postizanje veće pouzdanosti naših postrojenja, što je ključno za bolju zaštitu okoliša,” poručio je Erkki Ranta, direktor Rafinerije nafte Rijeka. 

Na kraju svečanog potpisivanja predstavnicima INA rafinerije uručena je zahvalnica, od strane Turističke zajednice Općine Kostrena, za pomoć u brojnim projektima i manifestacijama.