Kostrena 3. svibanj 2015.

Prvo druženje u Rasadniku

Prvo druženje u Rasadniku
Kostrenski Ekološki park Rasadnik u budućnosti bi trebao biti mjesto na kojem će se prvenstveno mještani, a potom i ostali posjetitelji, moći prošetati, odmoriti, družiti, ali i dobiti vrijedne informacije i savjete.
 
Udruga Ekoregija Kostrena na današnjem je druženju, uz “fažol na žlicu”, mještanima predstavila završenu prvu fazu projekta, u sklopu koje je uređeno oko 2200 kvadrata prostora.
 
U Rasadniku je za sada posađeno 1000 komada lavande, 200 sadnica puzajućeg ružmarina, posađeno je i 10, od planiranih 20 maslina. No, to je tek pola posla.
 
“Sad imamo veliki projekt, koji je ključan za ovaj prostor, a to je višenamjenska učionica, kapaciteta do 50 sjedećih mjesta plus vanjska terasa. Tu bi se družile i odrađivale sastanke sve kostrenske udruge i političke stranke, kao i djeca iz osnovne škole i vrtića, a organizirale bi se edukacije,” naglasio je Miljenko Štokić iz Ekoregije Kostrena.
 
Učionica je tek dio budućih planova. Preostalo je za urediti još 2000 kvadrata Ekološkog parka Rasadnik, gdje će svoje mjesto dobiti golubovi, pčele, fazani i zečevi. 
 
Veliku podršku u projektu Ekoregija Kostrena ima u Općini, ali i struci. Ivan Lesinger i Udruga Zdrav Život dobili su svoj dio zemlje, na kojem će izrasti mediteranski vrt, u sklopu kojeg će se održavati edukacije za mještane. 
 
Najveća biljna ljekarna
 
“Suvremeni čovjek danas nema vremena ni za sebe, a kamoli za druge. Stoga je ovo jedan od najatraktivnijih projekata u Hrvatskoj. Ja vjerujem da će Rasadnik danas sutra prerasti u botanički vrt,” poručio je Lesinger, naglasivši važnost primjene ljekovitog bilja u suvremenom načinu života i usporedivši budući Ekološki park Rasadnik najvećom biljnom ljekarnom koju je moguće zamisliti.
 
“Sve što radimo, radimo za naše mještane, to me izuzetno veseli i zbog toga sam ponosna,” rekla je općinska načelnica Mirela Marunić, koja je u Kostrenu stigla s Kupresa, gdje je otkrivena spomen ploča Ivici Opačku- Paju iz Kostrene, koji je poginuo 1992. godine.
 
U sklopu prezentacije mještanima je danas podijeljeno i 150 sadnica pomidora te razno primorsko bilje, a organizatori su se pobrinuli da iz Rasadnika nitko ne ode gladan. Svi posjetitelji dobili su porciju fažola i kobasica.