Kostrena 19. listopad 2019.

"Putem bakarskih školana" šetalo tridesetak Kostrenjana

"Putem bakarskih školana" šetalo tridesetak Kostrenjana

Tridesetak šetača, koliko ih se jutros okupilo oko šterne u Dujmićima, Kostrenom je prošetalo “Putem bakarskih školana” sve do Soplja, gdje je kratko predavanje održao arheolog Ranko Starac.

Starim su šumskim putevima, kako nam je pojasnio Tomislav Tijan predsjednik Bratovštine sv. Nikole, kostrenski školani nekada išli u Bakar. Tim istim stazama danas je prošetalo tridesetak sudionika ovogodišnje šetnje- "Prošećimo Kostrenom Putem bakarskih školana”.


“Na ovaj način želimo zaljubljenicima u prirodu približiti zelenu Kostrenu. Znamo da je Kostrena najpoznatija po plažama i šetnici, ali ima jako puno za pokazati i u svom zelenom dijelu“, naglasila je Sandra Svetić, direktorica TZO Kostrena.

Edukativna šetnja Kostrenom plod je suradnje Turističke zajednice Općine Kostrena i Planinarskog društva Sopalj, koje je osnovano u travnju ove godine, a već broji četrdesetak članova.


Nakon okupljanja kod šterne u Dujmićima okupljeni su, pod vodstvom predsjednice društva Diane Matešić, krenuli prema Soplju, gdje ih je dočekala okrjepa i zanimljivo predavanje koje je održao arheolog Ranko Starac. 

“Sopalj je prapovijesna gradina s dva polukružna suhozidna bedemska opasača. Radi se o vrlo značajnom lokalitetu na izvanrednom položaju s predivnim pogledom” naglasio je Starac.


Kostrenjani će šetati i sutra, 20. listopada, kada je na rasporedu pješačko- biciklistički izlet “Claustra s okusom soli”, čiji je cilj popularizacija kulturno- turističke rute Claustra. Okupljanje sudionika je u 10 sati na parkiralištu u Martinšćici.