Kostrena 15. lipanj 2015.

Rasadnik dobio prve stanare

Rasadnik dobio prve stanare

Simboličnim puštanjem golubova, u Ekološkom parku Rasadnik u Kostreni, otvoren je golubarnik čiji će novi stanovnici biti dodatni motiv za posjetitelje. Uz brojne mještane koji s velikim zanimanjem sudjeluju u aktivnostima u Rasadniku, otvaranju golubarnika prisustvovala su djeca iz dječjeg vrtića "Zlatna Ribica" i osnovne škole "Kostrena“.

Uoči otvaranja golubarnika, prisutne su pozdravili Miljenko Štokić, predsjednik udruge Ekoregija Kostrena, općinska načelnica Mirela Marunić i zamjenik župana Marko Boras Mandić, koji je naglasio kako se radi o jedinstvenom prostoru te izrazio nadu kako će primjer Kostrene slijediti i druge lokalne jedinice, a učenicima osnovne škole poželio je uspješan završetak još jedne školske godine. 

Općinska načelnica izrazila je veliko zadovoljstvo što Kostrena ima jedan ovako vrijedan i nadasve koristan prostor za edukaciju i pozvala sve prisutne da što češće dolaze u Rasadnik, ali i da stečena iskustva primjenjuju u svojim vrtovima.

Osim obilaska Rasadnika i otvaranja novog golubarnika s njegovih 60-tak stanovnika, posjetitelji su imali priliku vidjeti i upoznati se s preko 20 različitih vrsta golubova, a izložbu golubova listonoša slijedila sui zanimljiva predavanja članova kluba golubova listonoša "Golub Rijeka",  o povijesti njihovog kluba kao i ulogama golubova kroz povijest.

Povijest kluba predstavio je jedan od njegovih osnivača, gospodin Mile Biondić, izrazivši zadovoljstvo otvaranjem golubarnika koji će zasigurno potaknuti interes mlađih naraštaja za golubarstvom. 

Inače klub "Golub Rijeka", iako u svom nazivu nosi ime Rijeke, osnovan je u Narodnoj čitaonici u Kostreni, 1978. godine, a okupljao je članove s prostora čitave današnje županije. Prema njegovim riječima Kostrena je pokazala veće razumijevanje za potrebe  kluba i razvoj golubarstva koje je oduvijek bilo razvijenije u unutrašnjosti nego u priobalju pa je bilo još teže dobiti podršku zajednice i interes javnosti. Klub se od samog osnivanja povezao s ostalim klubovima u državi kako bi udruživanjem pomogli razvoju golubarstva. Već 1979. i 1980. osnovane su Sekcije za golubove listonoše i letače, a 1981.„Golub Rijeka“, organizira svoju prvu izložbu.

Pored gospodina Biondića osnivači kluba bili su Joso Smokrović, Miljenko Bilen, Oliver Kajić, Vladimir Fabac, Ante Rudelić, Sergio Nikolić, Dragan Aleksić, Ivo Matijašević, Joso Grahovac, Mišo Antalić, Željko Nekić, Josip Horvat.

Tekst: Općina Kostrena