Kostrena 21. travanj 2021.

Sadnice trešanja kostrenskim iznajmljivačima

Sadnice trešanja kostrenskim iznajmljivačima
Turistička zajednica općine Kostrena i ove je godine organizirala podjelu sadnica svim privatnim iznajmljivačima s područja Općine Kostrena

U okviru ekološko- edukativnog projekta “Volim Hrvatsku- volim Kostrenu” i obilježavanja Dana planeta Zemlje, Turistička zajednica općine Kostrena i ove je godine organizirala podjelu sadnica svim privatnim iznajmljivačima s područja Općine Kostrena.

Po prvi puta dijelile su se sadnice trešanja i to uoči Dana planeta Zemlje kako bi se podsjetilo da su Zemlja i njezini ekosustavi naš dom koji nam omogućuje život, kao i da se upozori na važnost poštivanja prirode.


Obzirom je Kostrena kroz povijest obilovala stablima trešanja Turistička zajednica općine Kostrena odlučila je uz pomoć iznajmljivača, ali i Osnovne škole Kostrena i Dječjeg vrtića “Zlatna ribica” kojima su također podijeljene sadnice, nastaviti tradiciju i obogatiti Kostrenu ovom popularnom voćkom čiji se sočni plodovi počinju pojavljivati već u prvim tjednima svibnja.

Po pričama naših predaka, ali isto tako i po ostacima nasada voćaka koje nalazimo svuda u prostoru, Kostrena je u pravom smislu riječi bila pravi, pravcati voćnjak.


Autohtonim kostrenskim vrstama trešanja, ranoj  i glavanki, ovom se akcijom pridružila trešnja sorte New Star i Lambert, čime je Kostrena postala bogatija za novih 150 stabala ukusnih, sočnih trešanja.

Akcija se održala pod motom TZO Kostrena- “Va saki kantunić mesto smeća posadimo cvetić!”.

Foto: Marina Pavlić 

Komentari