Kostrena 20. listopad 2019.

Šetnjom spojili more i staru rimsku utvrdu na brdu Solin

Šetnjom spojili more i staru rimsku utvrdu na brdu Solin
Tridesetak šetača, koliko ih se jutros okupilo na parkiralištu u Martinšćici, popelo se do stare rimske utvrde na brdu Solin. Zanimljiva je šetnja dio projekta “Claustra s okusom soli”, čiji je cilj popularizacija kulturno- turističke rute Claustra.

Kostrenom se šetalo i ovog vikenda. No, umjesto popularne šetnice uz more u fokusu šetača bila je zelena Kostrena. Nakon što se jučer tridesetak šetača “Putem bakarskih školana” popelo do Soplja danas je nova hrvatsko- slovenska grupa krenula u “osvajanje” Solina. 


Na parkiralištu u Martinšćici, u organizaciji Turističke agencije “Promotiv Travel”, okupilo se tridesetak sudionika, od kojih najmlađa "šetačica" nema niti dvije godine. Nakon kraćih su uputa okupljeni, uz licencirane planinarske vodiče, krenuli prema brdu Solin i staroj rimskoj utvrdi koja je dio fortifikacijskog sustava "Claustra". 


“Na Solinu je bila utvrda s koje su vojnici nadgledali ovaj dio Kvarnera, dakle cestu koja je išla od Senja, odnosno Senije, do Tarsatice”, rekao je Bojan Šenkinc iz Promotiv Travela, naglasivši kako izlet na Solin simboličnog naziva- “Claustra s okusom soli“ za cilj ima popularizaciju zanimljive kulturno- turističke rute "Claustra".

Claustra Alpium Iuliarum

“Claustra Alpium Iuliarum je kasnorimski obrambeni sustav, sastavljen od više dionica kamenih zidova, kula, tvrđava i utvrda. Arheolozi su ga vremenski smjestili u drugu polovicu 3. stoljeća, kada je Rimsko Carstvo bilo na izmaku snaga te su ga potresali građanski ratovi i upadi drugih naroda. Obrambeni sustav bio je dio vojne krajine sve do početka 5. stoljeća. Njegova svrha bio je nadzor glavnih prolaza u antičku Italiju. Postavljanje pojedinih prepreka provodilo se na način da se prepreka što bolje uklopila u prirodnu oblikovanost terena, čime je dobro iskorišten njezin obrambeni potencijal.”