Kostrena 6. listopad 2016.

​Sjajna turistička sezona iza Kostrene

​Sjajna turistička sezona iza Kostrene
Iza Kostrene su izvrsni ovosezonski rezultati koji već sada jamče uspješnu turističku godinu. U značajnom su porastu dolasci i noćenja, a raste i posjećenost kostrenskih manifestacija. 
 
U prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, Kostrena je ostvarila 12% više dolazaka i čak 36% više noćenja.
 
“U odnosu na prošlu godinu povećan je i prosjek broja noćenja po gostu, iz čega je vidljivo da Kostrena nije destinacija za jednu noć,” rekla je direktorica Turističke zajednice općine Kostrena Sandra Svetić.
 
Izvrsni srpanj i kolovoz
 
Kostrena u srpnju bilježi gotovo jedanaest tisuća noćenja, što je porast od 58% u odnosu na 2015. godinu. Zabilježeno je i više od dvije tisuće dolazaka, odnosno čak 40% više nego lani. 
 
Pozitivan je bio i kolovoz s gotovo 13 tisuća noćenja, čak 53% više nego 2015., odnosno više od dvije tisuće i tristo dolazaka, što je 9% više nego protekle godine.
 
Sukladno ukupnim brojkama značajan porast broja noćenja bilježe svi kostrenski kapaciteti, od Ronilačkog centra, preko Hostela “Esperantno” do privatnog smještaja.
 
“Broj privatnih iznajmljivača nam iz godine u godinu raste. U razdoblju predsezone prijavljeno je 20-ak novih privatnih iznajmljivača s vrlo kvalitetnim smještajnim kapacitetima te danas imamo ukupno 72 registrirana privatna iznajmljivača. Upravo objekti obiteljskog smještaja bilježe kontinuitet u porastu broja i dolazaka i noćenja,” poručila je Svetić. 
 
Već tradicionalno najviše gostiju u Kostrenu stiže iz: Njemačke, Italije, Austrije, Poljske i Mađarske.
 
“Zaista možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima. Iako je ova sezona krenula s puno kišnih dana u lipnju, ipak je srećom obilovala velikim brojem sunčanih dana uz iznadprosječno visoke temperature zraka i mora što je posebno važno nama u priobalju. Unatoč ponudi ostalih sadržaja, porastu kvalitete i raznovrsnosti ponude, more i sunce su ipak naši glavni aduti. Ove godine je bolja situacija i na čitavom Kvarneru koji bilježi odlične rezultate. Ipak raduje nas činjenica da je i Kostrena zabilježila značajan porast broja gostiju i ostvarenih noćenja. Vremenske prilike utjecale su i na znatno veći broj jednodnevnih posjetitelja na prekrasnim kostrenskim plažama na kojima su se kupači zadržavali do kasnih večernjih sati,” rekla je Svetić.
 
Svežanj bez Plave zastave
 
Mrlja na sjajnoj turističkoj sezoni nosi predznak- naftna. Zbog ekološkog je incidenta Svežanj, nakon dugo godina, izgubio Plavu zastavu. 
 
“Izuzetno nam je žao što ove godine nismo imali podizanje Plave zastave, ali nažalost, radi zagađenja obale uoči sezone, naša plaža ove godine nije mogla imati takav status. INA je poduzela sve mjere kako bi se potpuna sanacija završila što prije. U svijetu je to vrlo cijenjena turistička markica i samim time je brojnim turistima jedan od bitnih razloga za odabir neke destinacije, tako da je teško procijeniti u kojoj mjeri je to utjecalo na broj dolazaka i umanjilo postignute rezultate. Učinit ćemo sve da se u Svežanj što prije vrati Plava zastava,” naglasila je Svetić.
 
Kostrenski SOLsticij
 
Sezonu su obilježili i brojni pozitivni noviteti. Uređeni su tako gotovo svi stari ugostiteljski objekti, a otvoreni su i neki novi. Iz godine u godinu sve bogatija je i ponuda na šetnici i na plažama
 
Na sjajne kostrenske brojke zasigurno je utjecao i obogaćen, raznovrstan i kvalitetan program ljetnih događanja u Kostreni koji je započeo početkom lipnja i trajao sve do kraja rujna. Od novih događanja svakako treba izdvojiti Kostrenski SOLsticij, jedinstvenu manifestaciju koja je održana na plaži Nova voda.
 
“S prvim zrakama sunca manifestaciju su otvorili violončelist Petar Kovačić i plivači KDP Primorje. Tijekom dana na plaži Nova voda neprestano su se izmjenjivali razni glazbeni izvođači, a svoj doprinos performansu dala su djeca iz DV Zlatna Ribica koja su oslikala platna. Tijekom cijelog dana svi sudionici bili su dio performansa ‘Soljenje mora’. Performans su osmislili konceptualni umjetnici Hrvoje Djukez, Boris Greiner i Alen Fućak, koji su na satiričan način htjeli ukazati na ozbiljan problem klimatskih promjena,” rekla je Svetić.
 
Jesen u Kostreni
 
Na dinamično se ljeto u Kostreni nadovezala isto takva jesen. U tijeku je kulturna manifestacija “Jesen u Kostreni”, a godina će završiti svečano- Danima Općine Kostrena.