Kostrena 10. veljača 2016.

Špažićari spalili Mićela pa izgubili vlast

Špažićari spalili Mićela pa izgubili vlast
Od Špažićara, koji su u uvali Žurkovo ključ Kostrene morali vratiti općinskoj načelnici i tako prekinuti vladavinu maškara, teže je bilo samo pustu Mićelu, krivcu za sve kostrenske brige i probleme.

Mirela Marunić ponovno je načelnica Kostrene. Iako, kao članica kostrenskih Špažićara, ruku na srce, prste je imala i u maškaranoj vlasti. 

Kratko ali slatko bilo je proteklih tjedana u Kostreni. Dvorana Narodne čitaonice Sv. Lucija bila je puna svake subote, a maškarani tanci po mnogima su bili najbolji u proteklih osam godina. Dobra atmosfera Špažićare je pratila svuda, a kulminirala je nastupom na Riječkom karnevalu. 

No, vladavini maškara došao je kraj, a Špažićari su otišli sa stilom. U uvali Žurkovo sudili su pustu Mićelu, krivcu za sve što je Kostrenjane tištilo u protekloj godini. 

Tužitelj je pročitao podužu optužnicu. Mićela je između ostalog teretio za: kratke maškare, puknuti jarbol na alegorijskim kolima, to što kostrenski pomorci ne plove samo po Kvarneru, mali prostor udruge, masku koja je za pojedince bila preskupa, sumpor koji izlazi iz rafinerije i termoelektrane, to što predstavnica Špažićara nije kraljica karnevala, činjenicu da su Špažićari bili zadnji na Jadranskim igrama ovog ljeta u Žurkovu, rast cijene benzina, loše vrijeme i manjak novca.

Pomogle nisu ni olakotne okolnosti koje je zdušno nabrajala braniteljica, hvaleći Mićela na sva usta. Razloga je ponovno bilo mnogo: najbolji maškarani tanci i puna čitaonica, dobra muzika, vino kapuz i kobasice, na vrijeme završena alegorijska kola i sjajan nastup na Korzu, rast broja članova, općinsko financiranje maškaranih subota, bogata tombula, trijezni redari, strpljiv predsjednik udruge i puno djece na reduti.

Unatoč hvalospjevima presuda je bila brza i stroga- smrt spaljivanjem bez prava na pomilovanje. Već nekoliko trenutaka kasnije Mićel je u uvali Žurkovo nestao u oblaku dima, a s njim i svi kostrenski problemi. Ostala je tek oporuka u kojoj je Mićel svakome ostavio ponešto.

Teško je spaljivanje podnijela braniteljica Jelena Vukoša, ujedno meštrica Špažićara. No, mnogo teže bilo joj je nekoliko trenutaka kasnije kada se morala oprostiti od općinskog ključa i blagajne i prepustiti ih staroj- novoj načelnici Mireli Marunić.

Komentari