Kostrena 24. studeni 2023. Izvor: Općina Kostrena

Sve je spremno za otvorenje Kuće kostrenskih pomoraca

Sve je spremno za otvorenje Kuće kostrenskih pomoraca
“Navigare necesse est”, ploviti se mora odražava mističnu povezanost čovjeka i mora, staru koliko i samo postojanje. Kada je o Kostreni riječ, ploviti znači živjeti jer plovidba ovdje i jest način života. A kada je nešto toliko veliko i važno kao što je Kostreni more, onda zaslužuje dobiti počast, u vidu nečeg trajnog i opipljivog kao što je Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca. 

U petak 1. prosinca svoja će vrata otvoriti Kuća kostrenskih pomoraca i to više no prigodno uoči blagdana svojih svetaca zaštitnika i Dana Općine, a ove godine i 30 godina postojanja kao samostalne Općine. 

Protokolarni dio otvorenja za uzvanike i medije održat će se u petak 1. prosinca u 14 sati, a od 16 do 18 sati predviđen je prigodni program i obilazak Kuće za mještane. Mještani će Kuću moći razgledati i u subotu 2. prosinca od 10 do 17 sati te u nedjelju 3. prosinca, na dan Miće Mikulne, svečanog paljenja blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće, uz neizostavnu okrjepu u obliku toplog čaja, kuhanog vina i fritula. 

U programu otvorenja na Trgu sv. Barbare nastupit će poznati kostrenski glazbenici Lado Bartoniček, Katja Budimčić Sabljar, Lucija Stipanović i ŽVS Luštrin.

Interpretacijski centar izveden je na tri etaže s površinom od 260 kvadrata. Optimalan broj  posjetitelja koji istovremeno mogu razgledavati  eksponate i koristiti multimediju je 30. S obzirom da se na dan otvorenja očekuje velik broj posjetitelja organizirane su vođene ture s trajanjem od 20-tak minuta, a vrijeme čekanja na ulazak u Kuću posjetitelji će moći ugodno provesti uz glazbu i okrjepu na  natkrivenom Trgu ispred Narodne čitaonice u Sv. Barbari. 

Nakon otvorenja Kuće, na istoj lokaciji u Sv. Barbari u nedjelju 3. prosinca održat će se Mića Mikulna, bogat program namijenjen djeci kao uvod u paljenje blagdansko rasvjete i prve adventske svijeće u 17 sati. 

Kostrena u ponedjeljak, 4. prosinca slavi Barbarinu. Na Barbarinu će Kuća kostrenskih pomoraca biti otvorena od 17 do 20 sati. Sveta misa u crkvi sv. Barbare služit će se u 18 sati , a nakon mise  nastavak druženja bit će na natkrivenoj terasi ispred Narodne čitaonice uz čaj, kuhano vino i fritule. 

O projektu

Kuća kostrenskih pomoraca dio je zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka “Povežimo se baštinom”. U okviru projekta, putem ITU mehanizama, dobivena su bespovratna EU sredstva u iznosu od 1,6 milijuna kuna dok je preostala sredstva osigurala Općina Kostrena. Ukupna vrijednost radova i opremanja iznosi približno milijun eura. Kuća kostrenskih pomoraca novi je kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine Kostrene. Interijer predstavlja svojevrsno putovanje između neba, zemlje i mora, predstavljen u prostoru kroz četiri cjeline - prizemlje kao more, prvi kat kao kopno, potkrovlje kao nebo te stubište kao putovanje. Prostor prizemlja obuhvaća tematske cjeline o moru kroz koje se želi naglasiti utjecaj čovjeka na more i važnost očuvanja morskog okoliša kao i priče i predaje o moru. Postav prvog kata donosi priču o Kostreni, obitelji i ženskoj perspektivi, o kostrenskim pomorcima i kapetanima, životu na pučini i emocijama. Prostor potkrovlja nudi interaktivni sadržaj poput oceana znanja, brodskog dnevnika, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju i iskustvo plovidbe kroz VR naočale. 

U realizaciji projekta velik doprinos realizaciji dao je Savjetodavni odbor: Tomislav Tijan, Branimir Šoić, Igor Stipanović, Darko Glažar, Bero Vranić, Vjekoslav Bakašun, Tatjana Smeraldo, Željka Egredžija i Branka Kržik Longin.