Kostrena 20. rujan 2016.

Sve spremno za 15. “Jesen u Kostreni”

Sve spremno za 15. “Jesen u Kostreni”
Čemu se smijemo mi, a čemu naši susjedi, Kostrenjani i njihovi gosti saznat će kroz niz vrhunskih kazališnih predstava od 26. rujna do 26. listopada, koje će se održavati u Narodnoj čitaonici u Kostreni u sklopu 15. Jeseni u Kostreni. 

Ovogodišnju “Jesen u Kostreni” predstavila je predsjednica Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena Vesna Valenčić, prisjećajući se početaka i promjena koje je donosila svaka nova godina. Kad se započelo s organizacijom Jeseni u Kostreni, bilo je vrlo malo kulturnih manifestacija na širem području pa je i publika bila brojnija i manje zahtjevna u pogledu izbora programa jer je svega nedostajalo. S godinama se situacija promijenila i danas kad gotovo svako mjesto ima svoje kulturno događanje, sve je teže izabrati programe koji će zadovoljiti očekivanja publike. Samim time potrebno je puno više ulagati u brendiranje manifestacije i oglašavanje putem medija. Ono što se nije promijenilo od samog početka je namjera organizatora da kvalitetnim predstavama i smijehom oboji jesenske dane. 

Čemu se smijemo mi, a čemu naši susjedi

“Ove godine slavimo 15. godišnjicu manifestacije Jesen u Kostreni. Tijekom proteklih 14 godina iskristaliziralo se što naši gledatelji najviše vole i žele gledati, a pokazalo se da su kazališne predstave. Trenutak u kojem živimo dovoljno je ozbiljan, upravo zato smo odabrali temu “Čemu se smijemo mi, a čemu naši susjedi” i potrudili se od 26. rujna do 26. listopada u Kostrenu dovesti poznate i popularne predstave iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Zahvaljujući Općini Kostrena, Primorsko-goranskoj županiji i sponzoru Rafineriji nafte INA, koji nas sve ove godine vjerno prate i financijski pomažu, predstave će se moći pogledati po veoma povoljnim cijenama. Kao organizatori, nadamo se punoj dvorani na svakoj predstavi i zadovoljstvu naših gledatelja,” poručila je Valenčić.

Sjajne predstave domaćih kazališta gostovanja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, publika će moći pogledati po vrlo popularnim cijenama zahvaljujući potpori Općine Kostrena koja od samog početka podupire ovu manifestaciju. 

“Jesen u Kostreni krenula je puno prije mojeg mandata i drago mi je da se taj kontinuitet uspješno nastavlja, i ne samo nastavlja nego i kvalitativno unaprjeđuje. Općina Kostrena želi biti istinski pokrovitelj koji neće dati samo financijska sredstva nego doista pružiti potporu organizatoru na svim razinama, od operativnog uključivanja do medijskih aktivnosti jer nam je stalo da se iz svih ulaganja i rada ostvari maksimalan rezultat. Zahvaljujem članicama našeg Odbora na entuzijazmu i upornosti i sigurna sam da će ove odlične predstave bez problema pronaći svoju publiku. Ako mi budu obaveze dozvoljavale, ne bih željela propustiti niti jednu,” rekla je općinska načelnica Mirela Marunić.

Dugogodišnji sponzor popularne manifestacije “Jesen u Kostreni” je INA Industrija nafte. 

“Kao dugogodišnjem partneru i aktivnom sudioniku života ove lokalne zajednice, u Ini nam je drago vidjeti kako se zahvaljujući trudu organizatora i pokrovitelja ova manifestacija, koju već godinama podržavamo, razvila u prepoznatljiv kulturni događaj. Iskoristio bih stoga ovu priliku da čestitam organizatorima na još jednom uspjehu i zahvalim na suradnji koju godinama njeguju s Inom. Upravo ovakvi projekti oplemenjuju lokalnu zajednicu i stoga nam je zadovoljstvo podržati njihovu realizaciju. Uvjeren sam kako će program i ove godine privući veliki broj posjetitelja koji će kroz jesen uživati u raznolikim i zanimljivim sadržajima,” istaknuo je Senad Bešić, glavni stručnjak za tehnologiju u Rafineriji nafte Rijeka.
 
Četiri višestruko nagrađivane komedije

Atraktivan program ovogodišnje Jeseni u Kostreni predstavila je Dragana Vučinić, predsjednica udruge Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji. 

“Najbolja pozivnica na ovogodišnju Jesen u Kostreni su četiri višestruko nagrađivane komedije i satire hrvatskih kazališta i tri iz regije, s odličnim glumačkim ekipama, koje dobrim humorom i smijehom mogu obojiti i najtmurniji jesenski dan. Vjerujemo kako će publika prepoznati  i iskoristiti priliku da ove hit predstave pogleda po izuzetno povoljnim cijenama ulaznica uz poboljšani način prodaje,” poručila je Vučinić.

“Jesen” će započeti 26. rujna gostovanjem Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, hit predstavom “Jazavac u Kerempuhu“.  Duhovita i energična predstava sa sjajnom glumačkom ekipom zasigurno dobro nasmijati i zabaviti publiku, baš kao i sve ostale predstave koje slijede iza nje.

Prvog dana u listopadu na programu je izvrsna i nagrađivana monodrama “Biznismen“, Pozorišta Zahumlje iz Crne Gore, koja donosi dašak originalnog crnogorskog humora. 

Iza toga, 5. listopada, slijedi nova predstava Teatar Exit iz Zagreba “Taksimetar“, koja na zanimljiv, exitovski način, otkriva što se događa taksistu na ulicama Zagreba dok u svojem taksiju prevozi različite ljude.
 
“Šta ćemo sad?“, dinamična je moderna komedija o društvu i vremenu u kojem živimo Narodnog pozorišta Mostar na rasporedu je 11. listopada. Nastala je prema tekstu Branka Đurića Đure, a izuzetna glumačka izvedba garancija je neponovljivog doživljaja koji publiku neće ostaviti ravnodušnom.

Kazališna družina Glumci u Zagvozdu predstavit će se 15. listopada provokativnom komedijom o muško-ženskim odnosima “Istina“. Sjajna glumačka ekipa publiku će do kraja držati u napetosti.

Beskrajno duhovita i zabavna predstava “Dame biraju“ Altteatra Sarajevo, koja je na redu 22. listopada, govori o petorici mladića koji rješenje egzistencijalnih problema pokušavaju pronaći radeći kao striperi u noćnom klubu. Uz obilje uzbudljivih scena i maštovito osmišljenih plesnih točaka ova komedija puni gledališta gdje god se pojavi. 

Program će, 26. listopada, zaključiti najpopularniji hrvatski komičar Željko Pervan stand- up komedijom “Na komadiću Europe“. Svojim duhovitim komentarima o hrvatskoj svakodnevici u kojima svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama nije slučajna, nesumnjivo će dobro nasmijati i zabaviti publiku.
 
Povoljna cijena ulaznica

Ako je suditi prema kvaliteti ponuđenog programa, u Kostreni će se za sve predstave tražiti stolica više, Pridoda li se tome i iznimno povoljna cijena ulaznica od svega 40 kn po predstavi i poboljšani način njihove prodaje, tada je najbolje da svi oni koji žele osigurati svoje mjesto u Narodnoj čitaonici, to što prije i učine. 

Prodaja ulaznica jer već počela putem sustava mojekarte.hr . Osim on-line kupnje, ulaznice se mogu kupiti i na nekoliko prodajnih mjesta u Rijeci i Kostreni; Dallas Records (Splitska ulica), Foto Revija (Užarska ulica), Caffe bar Nad Urom (Robna kuća Korzo), Komunalno društvo Kostrena (Sportska dvorana), a na dan održavanja predstave u holu Narodne čitaonice jedan sat uoči početka ukoliko ima slobodnih mjesta.
 
Dodatne informacije o programima mogu se pronaći na internetskim stranicama Općine Kostrena, Turističke zajednice Općine Kostrena i Facebook stranici Naša Kostrena.

Manifestaciju organizira Odbor za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena i Narodna čitaonica u Kostreni Svetoj Luciji.