Kostrena 10. srpanj 2020.

Turistička zajednica Općine Kostrena slavi 25. rođendan

Turistička zajednica Općine Kostrena slavi 25. rođendan

Turistička zajednica Općine Kostrena obilježava četvrt stoljeća tijekom kojih se Kostrena uspjela prometnuti u zanimljivo turističko odredište u kojem gosti sve duže ostaju i u koje se rado vraćaju.

Općina Kostrena osnovana je 1993. godine, a dvije godine kasnije i njezina Turistička zajednica s važnom zadaćom inicijatora različitih projekata, organizatora brojnih manifestacija i s namjerom pružanja pomoći svima koji se odluče okušati na zahtjevnom turističkom tržištu. Turističko društvo, a potom i Turistička zajednica djelovali su u montažnom objektu na mjestu današnje Kostrenske kuće u kojoj se nalazi sjedište Turističke zajednice Kostrene i njezin informativni centar. 


Prvi direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Općine Kostrena bio je pok. Luciano Peloza, obnašajući tu funkciju od 1995.-2001. Od rujna 2001. do lipnja 2003. turistička zajednica je bila u mirovanju, a od 2004. njezino vođenje preuzima gospođa Željka Egredžija (2004.- 2013.), iznimno aktivna umirovljenica koja i danas s velikim entuzijazmom pokreće različite projekte. 

2011. godine je otvorena Kostrenska kuća, vrijedan primjer autohtone gradnje koja je kao i zemljište na kojem je izgrađena u vlasništvu TZ Kostrene.


Teži se razvijanju turizma doživljaja i brendiranju destinacije kroz one potencijale koje Kostrena ima- pomorce, kulturno nasljeđe, gastronomiju, atraktivne manifestacije, a posebno kroz povezivanje potencijala i kvalitetnu suradnju i komunikaciju svih koji sudjeluju u stvaranju turističkog proizvoda. 

Kostrena je unatoč industriji uspjela probuditi i svoj turistički potencijal. Uz prekrasne plaže tu je i puno drugih prednosti koje turisti sve više prepoznaju, poput blizine velikog grada te zračne i pomorske luke, nekolicine nacionalnih parkova, dobre cestovne povezanosti s brojnim odredištima. 


Potrebno je još puno rada i ulaganja u turističku infrastrukturu, no vidljivi su značajni pomaci.  Od dvadesetak privatnih iznajmljivača koliko ih je bilo 2013. godine kada je na čelo TZ Kostrene došla Sandra Svetić, Kostrena je dostigla brojku od preko 120 iznajmljivača a i taj broj je, kao i kvaliteta smještaja, usluge i  broj ostvarenih noćenja  u kontinuiranom porastu. Od jednodnevne tranzitne destinacije Kostrena je postala mjesto u kojem gosti sve duže ostaju i u koje se rado vraćaju. 

“Kao i u svemu i u turizmu se mijenjaju trendovi i očekivanja posjetitelja i gostiju. Uz kvalitetnu uslugu i smještaj, važnu ulogu ima lokalna ponuda, turistička infrastruktura, manifestacije i uređenost destinacije, na čemu se posljednjih nekoliko godina sve intenzivnije radi. Uređuju se plaže i zelene površine, obalni put, biciklističke i pješačke staze, promišljaju novi programi. Gastronomska ponuda je sve bolja i sve su brojniji događaji. Kostrena ima nekoliko zanimljivih manifestacija koje svojom kvalitetom privlače u Kostrenu posjetitelje ne samo iz okolnih mjesta nego i iz inozemstva. Kulturna događanja, umjetničke kolonije, brojna sportska natjecanja, samo su dio te palete. Prije nekoliko godina pokrenuli smo i tradicijsku manifestaciju Mikulna koja se vrlo brzo prometnula u centralno prosinačko događanje povodom Dana Općine, a nekako u isto vrijeme svjetlo dana ugledala je i prekrasna Kostrenska torta jestivi suvenir. U predsezoni imamo zanimljiv Uskrs u Kostreni i sve popularnija outdoor događanja”, poručuje Svetić. 


“Značajna promjena dogodila se i u načinu na koji komuniciramo s našim gostima i posjetiteljima, u čemu novi mediji preuzeli dominantnu ulogu. Kako bi stvorili što bolji prvi dojam u takvom okruženju prije nekoliko godina smo napravili novi vizualni identitet i izradili novu web stranicu. Iako je ova sezona po mnogočemu specifična jer je Covid- je utjecao na provedbu planova među ostalim i na način obilježavanja proslave 25. godišnjice TZ- a, morali smo se prilagoditi. Dio programa odradili smo online, a ni tijekom sezone nećemo organizirati velike događaje na kojima se na jednom mjestu okuplja velik broj ljudi poput Kostrenske noći. U suradnji s lokalnim ugostiteljima, Centrom kulture Kostrena, Općinom Kostrena i KD Kostrena uspjeli smo osmisliti zanimljivo ljeto ispunjeno raznovrsnim programima na brojnim lokacijama, za različite uzraste i ukuse. Uz prekrasne plaže radi kojih je Kostrena omiljeno odredište kupača iz čitavog riječkog prstena, voljeli bismo postati i nezaobilazno ljetno odredište  kada je riječ o dobroj zabavi. Iskoristit ću priliku i zahvaliti se Općini Kostrena na kontinuiranoj podršci svim našim programima te Rafineriji nafte Rijeka i tvrtki Dezinsekcija koje su podržale program Ljeta u Kostreni”, rekla je Svetić.


Epidemiološka situacija poremetila je planove pa je TZ Općine Kostrena obljetnicu proslavila dodjelom nagrada za Najljepšu okućnicu i balkon te proglašenjem pobjednika foto-natječaja “Kad dojdeš, da najdeš”. 

U nastavku vikenda, Kostrenu očekuju dvije umjetničke kolonije- Ex tempore u organizaciji udruge keramičara “Vali” u uvali Žurkovo i 17. Međunarodna likovna kolonija Kostrena udruge Veli pinel na Trgu svete Barbare kao i bogat dnevni i večernji program u organizaciji kostrenskih ugostitelja. Raznovrstan program Ljeta u Kostreni trajat će se sve do kraja kolovoza.

Komentari