Kostrena 28. studeni 2019.

U ritmu čitanja- 20 godina Narodne knjižnice Kostrena

U ritmu čitanja- 20 godina Narodne knjižnice Kostrena
Javna ustanova Narodna knjižnica Kostrena večeras je posebnim programom obilježila dva desetljeća djelovanja. 

U skladu s motom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige posvećenog glazbi- U ritmu čitanja, uvod u prigodnu svečanost bila je plesna predstava “Čipka”, plesne udruge Ri Dance iz Rijeke.


Općina Kostrena prva je u županiji osnovala javnu ustanovu knjižnice, na što je vjerojatno utjecala i duga tradicija Narodnih čitaonica koje su čitavo stoljeće bile i danas su središta društvenog života Kostrene. Emotivnim govorom uzvanicima se najprije obratila ravnateljica JU Narodna čitaonica Kostrena Dragana Vučinić. 


“U priču s naslovom Narodna knjižnica Kostrena zakoračila sam prije dvadeset godina. Već na samom početku znala sam da će biti izuzetno zanimljiva jer je zračila nekom posebnom energijom i bila puna izazova. Danas ću vam prepričati samo nekoliko poglavlja jer će ostala tek biti napisana”, poručila je.


Prvi koraci profesionalnog djelovanja započeli nedugo po osnivanju ustanove i bili usmjereni ka udovoljavanju zahtjeva suvremenog knjižničarstva i propisanih standarda i knjižnica započinje sa svakodnevnim radom. Nedugo zatim započeo je i proces informatizacije knjižničnog poslovanja kojim knjižnica ulazi u program Ministarstva kulture za sufinanciranje programa. Korisnicima je tada u sklopu knjižnice po prvi puta omogućen pristup internetu, a obnovljena je i čitaonička djelatnost. U početku profesionalnog rada posebna je pozornost posvećena nabavi knjiga za sve kategorije i dobne skupine korisnika. Razvojem poslovanja ukazala se potreba za proširenjem prostora pa je 2008. godine knjižnica proširena na današnje prostorne gabarite.


Tehnološki razvoj nije zaobišao ni knjižnice pa se tradicionalne knjižnične usluge isprepliću s novim tehnologijama i novim uslugama. Danas knjižnice postaju suvremena multimedijalna središta, mjesta susreta, kulture informacije, a korisnici mogu iz svog doma rezervirati knjigu, produžiti rok posudbe, pregledati povijest pročitanog, a putem on line kataloga nude se i druge brojne informacije.


Uz primarnu djelatnost, njegovanje kulture i baštine također je jedna od bitnih zadaća knjižnice. Velika pažnja posvećuje se izgradnji zavičajne zbirke. Narodna knjižnica Kostrena je izdavač prve zvučne knjige čakavske poezije kostrenske pjesnikinje Branke Kržik Longin “Kad dojdeš, da najdeš”. Osim važnosti za zavičajnu zbirku Kostrene, ovo izdanje potvrdilo je i poslanje narodnih knjižnica da kroz svoje usluge pružaju informacije, znanje i kulturu svim korisnicima, u ovom slučaju i onima koji napisanu riječ nisu u stanju samostalno pročitati.


Od svog osnutka kostrenska knjižnica sudjeluje u brojnim manifestacijama na lokalnoj i nacionalnoj razini i redovito organizira različite programe, književne susrete, izložbe, predavanja, radionice, dječje predstave, posebno tijekom Mjeseca hrvatske knjige, Noći knjige i Tjedna dječje knjige. Osobita pozornost posvećuje se poticanju kulture čitanja. U sklopu knjižnice djeluje čitalački klub, a dugogodišnjom dobrom suradnjom sa školom i vrtićem nastoji se razvijati ljubav prema pisanoj riječi od najranije dobi. Zanimljiv i vrijedan projekt je i Zelena knjižnica projekt pokrenut 2015. godine, s ciljem edukacije javnosti i širenja svijesti o ekologiji i važnosti zaštite okoliša.

Narodna knjižnica Kostrena  bitna je karika u životu i razvoju zajednice, a to je ispred osnivača Općine Kostrena u svojem govoru potvrdio i općinski načelnik Dražen Vranić.


“Kostrenska knjižnica je više od knjiga i čitanja. Ona je aktivni sudionik društvenog života Kostrene, mjesto koje pulsira uvijek svježim i novim, koje prati trendove i osluškuje očekivanja čitalačke publike. Puno je mudrih izreka o važnosti čitanja. Ono nas neosporno oplemenjuje, i pomaže nam u izgradnji kvalitetnije perspektive o sebi i svojoj okolini, pa ću za kraj parafrazirati Cicerona koji je rekao da je soba bez knjiga, kao tijelo bez duše, a mi slobodno možemo reći da bi  Kostrena bez svoje knjižnice, zasigurno bila mjesto s puno manje duha i duše”, zaključio je Vranić.